"Socijaldemokratska" Rijeka: Podivljale cijene grijanja, građani očajni, a gradonačelnik se skriva

Foto: Hina/Index

GRAĐANI Rijeke bijesni su nakon posljednjeg poskupljenja grijanja koje iznosi čak 35 posto. Astronomske cijene grijanja u Rijeci uzrokovane su financijskim minusima zbog lošeg poslovanja Energa, gradske firme za distribuciju i opskrbu toplinskom energijom i plinom.

Ukoliko ste građanin Rijeke, slobodno nam šaljite slike s iznosima vaših računa za struju i kvadrature stana na desk@index.hr, jamčimo anonimnost podataka.

> Reagiranje SDP-ovog gradonačelnika Obersnela: Odluka o poskupljenju grijanja nije donesena lako

Riječki gradonačelnik i štitonoša socijaldemokracije u Primorsko-goranskoj županiji, Vojko Obersnel, ujedno je i predsjednik skupštine Energa te se tako našao u nezahvalnoj situaciji, prisiljen da bira, s jedne strane, između poslovnog interesa Energa i, s druge strane, javnog interesa Riječana, koji bi kao gradonačelnik trebao zastupati.

Reagiranje Vojka Obersnela na medijske napise o slučaju Energo možete pročitati ovdje.

Otkazao tribinu s Milankom Opačić zbog straha od prosvjednika

Ne samo da ostaje po strani, već se po pitanju rješavanja problema aktivno sklanja u stranu. Jučer je tako Obersnel, neslužbeno doznajemo, otkazao tribinu SDP-a s Milankom Opačić o oprostu dugova građanima, bojeći se kako bi događaj mogli iskoristiti prosvjednici protiv Energa.

Obersnel priznaje probleme koje postojeći sustav grijanja uzrokuje građanima, no što se tiče konkretnog djelovanja na području njegove reorganizacije te pomaganja građanima u podnošenju tereta divovskih računa, pitomac socijalno osjetljive Hrvatske ne čini ništa.

Na svojim službenim stranicama riječki gradonačelnik objavio je kako su sve druge opcije iskorištene te kako je jedina solucija bila dizanje cijena, a krivicu za divljanje računa svalio je na nereguliranost tržišta toplinske energije.

U međuvremenu, dio građana doveden je do ruba jer račune jednostavno nisu u mogućnosti platiti.

Primjerice, umirovljenica je za jednosoban stan od 28m2 za siječanj od tvrtke Energo dobila račun za grijanje od 793 kuna.

"Ovaj mjesec neću imati za hranu jer mi računi prelaze 1100 kuna. Unuk mi je nezaposlen i nema nikoga tko bi mi mogao pomoći", kaže nesretna žena. Riječani se više niti ne usude paliti grijanje, ali računi ni tad nisu niži.

> Socijaldemokratska Rijeka: Cijene podivljale, baka plaća struju 792 kune za 28 kvadrata

"Moj susjed platio je 1.300 kuna grijanje, a svi radijatori su mu bili isključeni. To nije ni prevara ni krađa, nego harač", kazao je Marijan Turina.

Riječani najavljuju nove prosvjede

Nezadovoljni Riječani organizirali su prije tjedan dana popodnevni prosvjed na trgu pred Energom, na kojemu se usprkos nepovoljnim vremenskim uvjetima pojavilo preko 500 građana.

Očajni korisnici zatražili su od Energa smanjenje cijena, lakše iskapčanje pojedinaca iz sustava te povrat novca za preplaćene račune u prosincu.

Predsjednik skupštine Energa, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, nije se pojavio pred korisnicima Energa, unatoč pozivu koji mu je upućen. Direktor Energa Sanjin Kirigin dočekan je povicima "Lopove!" i "Ostavke!".

Na Facebook stranici grupe "Protiv skupog Energa" najavljuju se novi prosvjedi ukoliko Grad ne poduzme nešto po pitanju grijanja u Rijeci, najskupljeg u državi.



Riječka gradska firma Energo u 2013. godini ostvarila je 132,3 milijuna kuna prihoda. Iako prihodi Energa iz godine u godinu rastu (2009. godine imali su 94 milijuna kuna prihoda), ova tvrtka i dalje je notorni gubitaš.

U 2013. godini Energo je ostvario minus od pet milijuna kuna, a gubici su u prijašnjim godinama bili i znatno veći: 2012. zabilježeno je 9,8 milijuna kuna minusa, 2011. 22,4 milijuna kuna minusa, a 2010. 21,7 milijuna kuna minusa.

Obersnel: Sustav neodrživ s manjim cijenama

I sam Obersnel kaže da postojeći sustav Energa nije održiv s manjim cijenama. No, unatoč dokazanom slabom poslovanju Sanjin Kirigin već je u trećem mandatu na čelu gubitaške tvrtke.

"Jasno je da je velikom broju građana plaćanje grijanja postalo prevelik teret. Energo zbog toga priprema reorganizaciju kompletnog sustava centralnog grijanja. Postojeći sustav nije održiv s cijenama manjima nego što su sada, stoga je nužna potpuna reorganizacija ove djelatnosti”, rekao je Obersnel, ali je nejasno kako će provesti reorganizaciju ako tvrtka već godinama posluje u minusu.

U Energu, tvrtki u većinskom gradskom vlasništvu, usprkos očitim problemima u pokrivanju rashoda, broj djelatnika je od 2010. do 2013. godine sa 140 narastao na 155. Obrazložili su to većim obimom posla, ali neumoljiva statistika kaže da je u isto vrijeme količina isporučene energije pala s 82.975.965 kWh na 67.373.747 kWh, piše portal Rijeka danas. Pojednostavljeno, posao se smanjuje, a broj radnika raste.

Iako je Kirigin građanima koji su prosvjedovali zbog najviših cijena grijanja u Hrvatskoj objasnio da će ako sami preuzmu brigu o centralnom grijanju imati velike troškove i brigu o sustavu, koja je s Energom minimalna, očito je kako se, ukoliko ne dođe do vanjske intervencije, to nameće kao jedino rješenje.

Šef Energa je, naime, "zaboravio" spomenuti da su stanarima u Kontuševoj 12, koji su se izdvojili iz sustava Energa i izgradili vlastitu kotlovnicu, cijene pale gotovo za trećinu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.