U Splitu 73 uhićena: Policija pravašima oduzela transparent "Gospe Sinjska ako si u stanju, zaustavi gej paradu!"

ZA VRIJEME Split Pridea uhićene 73 osobe, a ukupni troškovi osiguranja prelaze milijun kuna. Splitska policija danas je izvijestila kako nisu zabilježili nikakve oblike diskriminacije ili zločina iz mržnje.

"Možemo konstatirati da je Gay Pride 2012. protekao u najboljem redu. Zbilja nismo imali nijednog incidenta. Bilo je nekih sporadičnih slučajeva. Međutim, u odnosu na pompu i cijelu priču oko prošle godine možemo smatrati da je ovo minimalno i konstatirati da je policija odradila maksimalno ovaj dio posla", kaže načelnik PU splitsko-dalmatinske Ivica Tolušić.

Prekršajne prijave protiv 60 osoba

Protiv 60 osoba su podnijeli prekršajne prijave, a među njima je čak 27 maloljetnika od kojih većina nije imala osobnu iskaznicu. "Kod dvojice maloljetnika smo pronašli petarde drugog razreda, a kod jednog veći broj upaljača za koje pretpostavljamo da su bili namijenjeni gađanju povorke", rekao nam je policijski službenik Paško Ugrina.

"Sukladno Zakonu o oružju prijavljene su dvije osobe. Ukupno smo u tim postupanjima oduzeli dva manja noža, osam komada pirotehničkih sredstava i tako dalje", izjavio je Ugrina.

Prijave i zbog komentara na Facebooku?

Policija je zbog narušavanja reda i mira prijavila 11 osoba i to zbog pijanstva, svađe i vike. Zato što nisu imali osobnu iskaznicu prijavljeno je ukupno 40 osoba. U jutarnjim satima policija je intervenirala na terenu zbog transparenta pravaške mladeži na kojem je pisalo: "Gospe Sinjska ako si u stanju, zaustavi gej paradu!"

Ivica Tolušić, kazao je kako su veliku pažnju ove godine posvetili prevenciji te kako su im u tome značajno pomogli i građani. Policija je preventivne radnje obavljala i na području Zadra i Šibenika.

"Policija se bolje pripremila zato što je promijenila taktiku samim tim što će možda doći do podizanja kaznenih prijava za ljude koji su pisali komentare na Facebooku. Nije samo policija ta koja je promijenila taktiku, a valjda su i građani i institucije ove države promijenile priču", rekao je Tolušić. On dodaje i kako su se dan prije Split Pridea obavljali obavijesne razgovore s osobama koje su lani bile sankcionirane zbog nasilja na prošlogodišnjoj paradi.

Cijena parade veća od milijun kuna

"Cijena parade bit će veća od milijuna kuna", potvrdio je Tolušić i dodaje kako su ovi troškovi bili nužni.

"Znači, 911 ljudi je osiguravalo Paradu. Odmah da raščlanimo zašto nam je trebao toliki broj ljudi. Trebao nam je zbog nekoliko stvari. Prvo i osnovno za eventualni protuprosvjed koji je najavljivan, druga stvar proširili smo zonu, i treća stvar su mediji koji su mjesec dana pisali posebno. Jednostavno, morali smo se pripremiti jer da se dogodio bilo kakav incident ne bi valjalo sigurno, da je opalila bilo kakva petarda ne bi bilo dobro".

Prema procjenama policije u subotnjoj povorci bilo je 700 sudionika, a kolona je u jednom trenutku bila duga i 200 metara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.