U spašavanju života svaka minuta je važna: Spasioci traže od ministra da ih vrati u helikoptere s liječnicima

VEĆ su pune tri godine pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja doslovce izbačeni iz hitnih medicinskih dežurstava.

Odlukom Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, helikopterski medicinski tim dežura u Divuljama, a HGSS istodobno dežura u Splitu, jer HGSS-ovci, nisu zdravstveni djelatnici pa ne smiju u isti helikopter s liječnicima.

"I jedna minuta skraćuje šanse za preživljavanje"

Iako vojni helikopter može primiti 24 osobe, nema mjesta za jednog spasitelja HGSS-a. Da bi apsurd bio još veći, upravo je HGSS prije desetak godina inicirao uvođenje medicinskih letova, a Ministarstvo zdravstva se u ovaj projekt uključilo prije četiri godine.

Na ovaj način, hitni helikopter služi samo za sanitetski prijevoz sa jednog mjesta na drugo upozorava Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a. "Za sve one situacije kada je potrebno spasiti unesrećenog, a gdje helikopter ne može sletjeti, tada se helikopter mora vraćati po nas ili se paralelno mora pokretati drugi sustav, što je potpuno nerazumno. Gubi se dragocjeno vrijeme, a jedna minuta doista skraćuje šanse za preživljavanje, kod teških ozljeda čak za 1,3 posto", kaže Prizmić.

To je problem građana, jer imaju manju kvalitetu usluge

Prizmić ističe i kako se radi o jednoj nerazumnoj odluci kojom se automatski smanjuje kvaliteta usluge pacijentu. "U Europi su helikopteri trostruko manji, ali je pripadnik gorske službe spašavanja standardno i član tima. Netko očito razvija sustav u kome će se sutra, kada uđemo u Europsku uniju, zapravo sve to odvijati bez GSS. To je zapravo ružno, ali to nije problem Gorske službe spašavanja ni Ministarstva zdravlja, to je zapravo problem građana, koji za isti novac imaju puno manju kvalitetu te usluge", upozorava Prizmić."

Važno je napomenuti da sudjelovanje HGSS-ovca u medicinskim letovima ne košta ni kunu više jer oni ionako dežuraju", dodaje Prizmić čija je služba u svom postojanju spasila na tisuće života u Hrvatskoj. Već desetak puta razgovarali su sa predstavnicima ministarstva, koji svoju odluku pravdaju birokratskom zaprekom, naime po Zakonu o organizaciji zdravstvenih usluga pripadnici HGSS-a nisu dio liječničkog tima.

"Po tome, u jednoj bolnici, zapravo svi oni kuhari, domaćice i oni koji rade na održavanju zgrade i koji rade svoj posao također ne bi smjeli ući u bolnicu, a gorski spašavatelj nije u helikopteru da bi on radio liječnički posao i posao medicinskog tima. On je tu samo da pomaže da taj ozlijeđeni bude dostupan medicinskom timu", naglasio je Prizmić, koji od nove Vlade i resornih ministara, prvenstveno ministra zdravlja Rajka Ostojića očekuje da HGSS konačno dobije svoje zasluženo mjesto u civilnom ustroju helikopterske službe spašavanja sukladno praksi EU zemalja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.