Zmago Jelinčič se kandidirao za predsjednika: Hrvatska nema pravo na Istru i Čakovec!



ZMAGO JELINČIČ kandidirao se za predsjednika Slovenije. Tim povodom poznati je nacionalist dao intervju za Delo, u kojem je, između ostalog, kazao da su Istra, Čakovec i područje lijevo od Mure slovenski teritorij.

Jelinčič je i ranije često iznosio u najmanju ruku sporne stavove o hrvatskom pograničnom teritoriju, a sada ga je učinio dijelom svoje izborne platforme. Slovenskim biračima je obećao da će, ako ga izaberu, Sloveniju ustrojiti u federalnu državu s pokrajinama po uzoru na Austriju.

Također, Jelinčič je najavio i drastične promjene u obrazovnom sustavu. Slovenci će u školama, ukoliko izaberu Jelinčiča, učiti da su oni državotvorni narod koji je u devetom stoljeću sklopio sporazum sa starim Bavarcima. Na osnovu toga, tvrdi Jelinčič, slovenski nacionalni teritorij obuhvaća prostor nekoliko susjednih država.

Za sve su krivi Hrvati, Vatikan i komunisti

"Slovenija je po demokraciji danas iza Srbije i Hrvatske. Dok se oni demokratiziraju, Slovenija se balkanizira", kazao je Jelinčič, koji je za slovenske probleme okrivio svu silu vanjskih neprijatelja; osim Hrvata, tu su još komunisti i Vatikan.

Jelinčič, naime, ima teoriju da se Slovenija našla u Jugoslaviji isključivo zato što je Vatikan strahovao da će katolička Hrvatska biti preslaba naspram pravoslavne Srbije. Vatikan je, kaže Jelinčič, spriječio nastanak samostalne Slovenije 1918. godine, a "komunisti i danas onemogućuju njenu potpunu emancipaciju".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.