TRIDESETAK prehrambenih aditiva koji se u Hrvatskoj dodaju hrani i pićima zbog poboljšanja okusa, boje i mirisa zabranjeni su u Europi, jer je dokazano kako imaju štetan učinak na zdravlje.
Najveći broj tih zabranjenih aditiva u europskim zemljama, nalazi se u slatkišima, gaziranim pićima, pudinzima i raznim suhomesnatim proizvodima.
Jedno istraživanje u Njemačkoj pokazalo je da hrana s aditivima koji pojačavaju okus, te hrana koja sadrži fosfat uzrokuju kod djece od 10 godina osteoporozu, jer istiskuju kalcij iz kostiju.
Jedan od poznatijih dodataka prehrani, za kojeg je dokazano da je vrlo toksičan i štetan za zdravlje, je aspartam, odnosno umjetni zaslađivač. Njegova upotreba je vrlo raširena. Čak je, piše Jutarnji, službeni zaslađivač Coca Cole i Pepsi Cole, a nalazi se u više od 6000 proizvoda, uključujući i dječje osvježavajuće napitke.
Simptomi trovanja aspartamom su glavobolja, umor, vrtoglavica, povraćanje, ubrzan rad srca, gubitak pamćenja, depresija, pobačaji, neplodnost, a može utjecati i na pojavu tumora mozga, multiple skleroze, kroničnog umora, epilepsije, Parkinsonove bolesti, Alzheimerove boelsti, i brojnih drugih.
Jedan od aditiva, koji se kod nas koristi, a zabranjen je, primjerice u Japanu, te u hrani za djecu, je BHA, koji se upotrebljava u proizvodnji koncentrata za juhe, začinskih mješavina, grickalica (primjerice čipsa), te žvakačih guma. BHA ima kancerogene i estrogene učinke.
U Hrvatskoj odnedavno postoji knjižica s popisom aditiva koji se koriste u proizvodnji hrane, a koji su kod nas dopušteni. Autorice knjižice "Što se krije iza E-brojeva" potencijalno opasne aditive ne preporučuju djeci, starijim osobama, šećerašima, bubrežnim bolesnicima i alergičarima.