Američki šef diplomacije kaže da bi RT trebalo tretirati kao obavještajni aparat

Foto: EPA

Zemlje bi trebale tretirati djelovanje ruske državne televizije RT kao prikriveno obavještajno djelovanje, rekao je danas američki državni tajnik Antony Blinken dok je predstavljano nove sankcije usmjerene prema navodnim ruskim kampanjama utjecaja u inozemstvu.

Sjedinjene Američke Države prošli su tjedan podigle optužnice protiv dvojice RT-ovih zaposlenike zbog pranja novca te su sankcionirale glavnu urednicu Margaritu Simonjan zbog, kako kažu, plana angažiranja američke tvrtke koja bi proizvodila online sadržaj i tako utjecala na ovogodišnje predsjedničke izbore u SAD-u.

Blinken: Ruski mediji su produžena ruka obavještajnog aparata

Blinken je rekao novinarima u State Departmentu da ruski mediji zapravo "funkcioniraju kao de facto produžena ruka ruskog obavještajnog aparata." RT je premašio domet medijske platforme te posjeduje kibernetičke sposobnosti i provodi skrivene inozemne informacijske kampanje, kao i kampanje utjecaja, rekao je Blinken pozivajući se na nove informacije, od kojih većina dolazi od zaposlenika RT-a.

"Danas objavljujemo da ovi mediji pod pokroviteljstvom Kremlja ne igraju samo ovu prikrivenu ulogu utjecaja kako bi podrivali demokraciju u Sjedinjenim Državama, nego i da se miješaju u suverene poslove zemalja diljem svijeta", rekao je Blinken.

SAD, Britanija i Kanada surađivat će u diplomatskoj kampanji informiranja drugih zemalja o ruskim naporima, uključujući i dijeljenjem dokaza.

"Svaka vlada, naravno, odlučit će kako će odgovoriti na ovu prijetnju, no pozivamo svakog saveznika, svakog partnera, da počne tretirati djelovanje RT-a kao što bi tretirao bilo koje druge ruske obavještajne aktivnosti unutar svojih granica", rekao je Blinken.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.