Amerika danas dozvoljava Ukrajini udare duboko u Rusiji? To bi moglo promijeniti sve

Foto: Profimedia

Američki predsjednik Joe Biden sugerirao je da će Washington ukinuti ograničenja Ukrajini za korištenje američkih dalekometnih projektila protiv meta na teritoriju Rusije.

Ako se to zaista dogodi, bit će ispunjeni višemjesečni zahtjevi Ukrajine da se olabave ograničenja na oružje koje isporučuje SAD, za koja ukrajinski čelnici govore da su ih ostavila vezanih ruku u borbi protiv ruske invazije.

Rusija tek treba komentirati tu potencijalnu odluku, no predsjednik Vladimir Putin ranije je rekao da bi takva akcija mogla dovesti do "vrlo ozbiljnih problema".

Blinken je danas u Kijevu. Hoće li objaviti ključnu odluku?

Bidenove izjave dolaze dok se američki državni tajnik Antony Blinken i njegov britanski kolega, ministar vanjskih poslova David Lammy pripremaju za susret s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim danas u Kijevu.

Blinken je rekao da tijekom posjeta želi izravno čuti od ukrajinskog vodstva o njihovim ciljevima i što SAD može učiniti da podrži te potrebe. Blinken i Lammy zajedno putuju u glavni grad Ukrajine nakon razgovora u Londonu.

Blinken uoči posjeta Kijevu optužio Iran da je poslao balističke projektile Rusima

Tijekom svog posjeta Velikoj Britaniji Blinken je optužio Iran za isporuku balističkih projektila kratkog dometa Rusiji i rekao da bi oni mogli biti raspoređeni protiv Ukrajinaca u roku od nekoliko tjedana. Lammy je potez Irana opisao kao "značajnu i opasnu eskalaciju".

Projektili će vjerojatno pojačati ruski arsenal te omogućiti ruskim snagama da pogode ukrajinske gradove blizu granice s Rusijom ili područja koja Rusija već kontrolira dok šalje vlastite projektile većeg dometa dublje u ukrajinski teritorij.

Iran je u više navrata opovrgao isporuku takvog oružja Rusiji. 

Biden o dozvoli Ukrajincima za korištenje dalekometnog oružja: Sad to rješavamo

Na pitanje hoće li SAD danas ukinuti ograničenja na ukrajinsko korištenje dalekometnog oružja predsjednik Biden je rekao da njegova administracija "sada to rješava".

Otkako je Rusija pokrenula totalnu invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., SAD oklijeva isporučiti ili odobriti upotrebu oružja koje bi moglo pogoditi ciljeve duboko u Rusiji iz straha od eskalacije sukoba. Međutim, olabavio je neka ograničenja za takvu uporabu projektila, dopuštajući Ukrajini da koristi dalekometne projektile za udare na područja duž ruske granice odakle Rusi pokreću zračne udare na Ukrajinu.

Ostali saveznici Kijeva također su isporučivali oružje dalekog dometa - uz ograničenja kako i kada se ono može koristiti unutar Rusije - zbog zabrinutosti da bi takvi udari mogli potaknuti odmazdu koja bi uvukla zemlje NATO-a u rat ili izazvala nuklearni sukob.

Zelenski već mjesecima traži dozvolu za udare duboko u Rusiji

Posljednjih je mjeseci predsjednik Zelenski kritizirao tempo isporuka oružja i zatražio odobrenje za napad na mete duboko u Rusiji raketama koje je isporučio Zapad, što je potez kojem se SAD dosad opirao.

Ruski predsjednik Putin također je ranije ove godine upozorio da napadi Ukrajine na Rusiju zapadnim projektilima riskiraju pokretanje šireg rata.

"Konstantna eskalacija može dovesti do ozbiljnih posljedica", rekao je u svibnju pa zapitao: "Žele li oni globalni sukob?"

Dodao je da će odgovornost za bilo kakve napade unutar teritorija Rusije biti na zapadnim dobavljačima oružja, čak i ako ukrajinske snage izvedu udare. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.