Amerika objavljuje nove dokaze: "Razotkrit ćemo kako RT djeluje u ruskim operacijama"

Foto: Profimedia

Vlada američkog predsjednika Joea Bidena uskoro bi trebala razotkriti ključnu ulogu ruske državne medijske mreže Russia Today u globalnim obavještajnim operacijama Kremlja, potvrdili su CNN-u visoki dužnosnik administracije i trojica izvora upoznata s temom.

State Department će, navodi CNN, otkriti deklasificirane nalaze američkih obavještajnih službi koji sugeriraju da je RT u potpunosti integriran u ruske obavještajne operacije diljem svijeta i započet će diplomatsku kampanju za pružanje informacija zemljama o rizicima povezanim s aktivnostima RT-a, rekao je dužnosnik.

“Zahvaljujući novim informacijama, od kojih većina potječe od zaposlenika RT-a, znamo da je RT posjedovao kibernetičke sposobnosti i da je sudjelovao u tajnim informacijama i operacijama utjecaja te vojnoj nabavi”, rekao je večeras američki šef diplomacije Antony Blinken.

Ruski obavještajci aktivno rade u sklopu RT-a

Ključno otkriće novih američkih obavještajnih službi je da je ruska vlada prije više od godinu dana u tišini uključila ekipu za prikupljanje obavještajnih podataka među zaposlenike Russia Todaya. Ta ekipa je fokusirana na operacije utjecaja na globalnoj razini, rekao je jedan od upoznatih izvora.

Tu aktivnost američki dužnosnici opisuju kao "značajno širenje uloge RT-a kao produžene ruke i glasnogovornika Kremlja u inozemstvu". Aktivnost nadilazi propagandu i tajne operacije utjecaja te čak uključuje i vojnu nabavu, rekao je izvor.

Cilj SAD-a je osigurati da zemlje znaju da RT i ruske obavještajne agencije rade zajedno u nastojanjima da siju podjele i nanose štetu demokratskim procesima, što bi istovremeno trebalo otežati globalno djelovanje RT-a, rekao je dužnosnik.

Na upit CNN-a RT je odgovorio podrugljivim mailom u kojem između ostalog stoji: "Sve ovo vrijeme emitiramo izravno iz sjedišta KGB-a." State Department nije odmah odgovorio na upit.

Bidenovi ljudi prije tjedan dana najavili skup mjera protiv ruskog utjecaja

Američki fokus na globalnu aktivnost RT-a i njegovih podružnica u ime ruske obavještajne službe dolazi nešto više od tjedan dana nakon što je Bidenova administracija najavila veliki skup mjera za borbu protiv sličnih nastojanja koja podupire ruska vlada unutar SAD-a usmjerenih na američke predsjedničke izbore 2024. Ministarstvo pravosuđa objavilo je kaznene prijave protiv dvojice ruskih državljana, sankcioniralo 10 pojedinaca i subjekata u tim naporima i zaplijenilo 32 internetske domene.

Američki diplomati u narednim danima i tjednima će pokušati izgraditi koaliciju zemalja koje će se uhvatiti u koštac s tim izazovom, navodi CNN.

Što je RT?

Russia Today odnosno RT upravlja televizijskim i online platformama diljem svijeta koje promoviraju agendu Kremlja. Ministarstvo pravosuđa SAD-a prisililo je RT America da se registrira kao strani agent 2017. nakon što su američki obavještajni dužnosnici zaključili da je ta medijska kuća pridonijela ruskim pokušajima uplitanja u izbore 2016.

SAD vjeruje da su propaganda i dezinformacije RT-a bile ključne za globalno stvaranje proruskih reakcija na rat u Ukrajini, rekao je viši dužnosnik administracije.

RT se širi u Južnoj Americi i Africi

Kad je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, RT je bio zabranjen u Europskoj uniji, ali u Južnoj Americi i subsaharskoj Africi doseg mu se širi.

Napori predvođeni SAD-om usmjereni na Huawei - kineskog proizvođača telekomunikacijske opreme - koji su započeli tijekom Trumpove administracije i nastavljeni su pod predsjednikom Joeom Bidenom, smatraju se modelom za to kako američki dužnosnici trenutačno gledaju problem RT-a globalno.

SAD je uspio nagovoriti mnoge zemlje da ne koriste opremu Huaweija jer, kako tvrde, ta je kompanija zapravo instrument kineske vlade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.