Amerikanci grade najveću Teslinu zavojnicu na svijetu: Proizvodit će munje duge 100 metara

SKUPINA američkih inženjera planira sagraditi najveću Teslinu zavojnicu na svijetu, koja će proizvoditi električne munje dugačke preko 100 metara.

Gradnja najveće Tesline zavojnice ideja je inženjera Grega Leyha, čija će udruga Lightning Foundry u projekt uložiti 350.000 dolara. Ovaj gigantski transformator bit će visok nešto manje od 30 metara, a stvarat će munje duge sto metara. Gradit će se u San Franciscu odakle će biti prebačena u Nevadu.

Osim što će Teslina zavojnica definitivno biti vizualno atraktivna i zanimljiva za promatrače, Leyh i njegovi suradnici ističu kako je njen znanstveni aspekt najvažniji, a pokušat će točno ustanoviti kako munja prenosi električnu energiju. "Munja koristi desetinu snage električne energije kako bi prenijela struju kroz zrak. Ona je i dan danas velika zagonetka za znanstvenike", kazao je Leyh.

"Nadamo se da će naš znanstveni eksperiment privući pažnju ljudi, a siguran sam da će mnoge inspirirati da obrate veću pozornost na svijet oko sebe", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.