Amerikancu prvom na svijetu transplantirali cijelo oko. "Zadivljeni smo oporavkom"

Screenshot: X

Američki vojni veteran Aaron James (46), kojem je prvom u svijetu transplantirano cijelo oko, nakon godinu dana je postigao značajan napredak, piše BBC.

Njegovo donorsko oko do sada je održavalo normalan tlak i protok krvi i zadržalo svoju veličinu, za razliku od donorskih očiju kod životinja, koje se često smanjuju nakon transplantacije, objavili su znanstvenici s NYU Langone Healtha u novoj studiji.

Još ne vidi, ali znanstvenici vjeruju da bi mogao

James nije vratio vid u tom oku, ali istraživači se nadaju da bi mogao. Rekli su da su "istinski zadivljeni" njegovim oporavkom.

"Ishodi koje vidimo nakon ovog postupka prilično su nevjerojatni i mogli bi utrti put novim kliničkim protokolima i potaknuti daljnja istraživanja složenih transplantacija", rekao je dr. Vaidehi Dedania, oftalmolog vojnog veterana.

Autori studije rekli su da je test nazvan elektroretinografija - koji mjeri električni odgovor mrežnice na svjetlost - pokazao da su štapići i čunjići oka donora, živčane stanice osjetljive na svjetlost u oku, preživjele transplantaciju.

Transplantirali mu lice

James nije izgubio vid na desno oko, a većina mu je lica stradala u nesreći na radu 2021. godine. Prošlog svibnja podvrgnut je 21-satnoj operaciji u kojoj je sudjelovalo više od 140 zdravstvenih djelatnika.

Donirano lice i oko potječu od jednog muškog donora u 30-ima. Tijekom operacije, liječnici su ubrizgali odrasle matične stanice iz koštane srži donora u vidni živac kako bi potaknuli njegov popravak.

Istraživači su rekli da je James od tada prošao mnoge velike prekretnice. Naime, ponovno može jesti čvrstu hranu i vratio mu se osjet mirisa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.