Analitičar o mogućem Bidenovom odustajanju: Najlakše bi bilo nominirati Kamalu Harris

Foto: N1

Politički analitičar i bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji Božo Kovačević komentirao je za N1 predsjedničke izbore u SAD-u.

"Dobro je postaviti pitanje o smislu te kampanje. Možemo reći da je predsjednik Biden u neugodnoj situaciji, kao i demokrati te potencijalni protukandidati unutar Demokratske stranke. U neprilici je i Amerika, a da ne govorimo o cijelom svijetu. Mislim da je problem utoliko veći što demokratska stranka nakon početka Bidenovog mandata nije poduzela korake za pronalaženje njegovog nasljednika", rekao je Božo Kovačević.

Kovačević: Najlakše bi bilo nominirati Kamalu Harris

"To je problem u Demokratskoj stranci koji postoji već dulje vrijeme. Pitanje je i ima li Demokratska stranka dovoljno vremena da pronađe novog kandidata. Bidenu nikako ne ide u prilog kada se javno raspravlja o njegovim sposobnostima za obnašanje dužnosti i kada pojedini istaknuti članovi republikanske stranke govore da bi se trebao povući. 

Ako Biden ne odustane, mala je vjerojatnost da će konvencija izglasati nekog drugog kandidata za mjesec dana, a ako odustane, smatra se da bi najlakše za organiziranje kampanje bilo nominirati Kamalu Harris. Moglo bi doći do velikog cirkusa, a možda i do velikih iznenađenja", kaže Kovačević.

Kovačević je komentirao i koliko cijela situacija s Bidenom ide u prilog Donaldu Trumpu.

"To Trumpu nedvojbeno pomaže, kao i njihov duel. Biden je učvrstio podršku Trumpovog biračkog tijela, a izgubio podršku dijela svojih birača. Jedini Bidenov uvjerljivi argument je da je Trumpa već pobijedio pa ga mogu pobijediti opet, ali mnogo toga se u međuvremenu promijenilo", kazao je.

Jedini Bidenov argument

Odgovorio je i na pitanje što u ovom trenutku za svijet znači povratak Trumpa ili ostanak Bidena.

"Za svijet to znači povećanu neizvjesnost. Kad je riječ o demokratskim administracijama, onda je manje više jasan ideološki okvir liberalnog internacionalizma u skladu s kojim će Amerika nastojati održati svoju hegemoniju u svijetu. Kad je predsjednik Trump u pitanju, on ne misli da dobrobit Amerike ovisi o održavanju postojećih savezništava. Trump je jasno pokazao da želi razgovarati s liderima koji čvrsto kontroliraju stanje u svojim zemljama bez obzira jesu li to demokratski lideri ili ne", rekao je Kovačević i za kraj komentirao Bidenove izglede za pobjedu.

"Mislim da su mali izgledi za njegovu pobjedu i sve ankete nakon sučeljavanja na to i ukazuju, ali treba znati i da je dobar dio Amerike u panici od mogućeg drugog Trumpovog mandata", zaključuje Kovačević

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.