Požeško-slavonska županija darovala 20.000 eura franjevačkom samostanu u BiH

Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL/PIXSELL

Požeško-slavonska županija darovala je u subotu 20.000 eura za izgradnju galerije i knjižnice u samostanu Rama-Ščit u BiH. Županica Antonija Jozić i gvardijan Rama fra Andrija Jozić potpisali su ugovor u tom glasovitom samostanu, koji postoji od 16. stoljeća.

Na području Požeško-slavonske županije živi oko pet tisuća Ramljaka.

"Ramljaci su velik dio naše zajednice koji su svojim radom i vrijednostima tu zajednicu i oplemenili. Iz tog razloga i zato što Požeško-slavonska županija u suradnji sa svim jedinicama lokalne samouprave u okviru proračuna ima predviđena mala sredstva koja su namijenjena za programe Hrvata izvan Republike Hrvatske, smo ovdje u Rami", rekla je Jozić. 

"To dokazuje vašu ljubav i dokazuje svim iseljenim Ramljacima da ih cijenite", izjavio je gvardijan Jozić. 

Franjevački samostan s crkvom postoji od 16. stoljeća i u nekoliko je navrata spaljivan za vrijeme osmanske vlasti i u Drugom svjetskom ratu.

U okviru samostana je i etnografski muzej, jedinstvena građevina iz vremena turske vladavine u Bosni i Hercegovini, sagrađena 1857. Sadrži oko 1200 eksponata iz tradicionalnog života i kulture Hrvata u Rami, gorskom kraju opasanom masivima Čvrsnice, Vrana, Ljubuše i Raduše.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.