Analiza: Eskalacija napada Hezbolaha na Izrael je jako loš znak

Foto: Profimedia

Raste zabrinutost zbog rizika da libanonska militantna skupina Hezbolah, koju podržava Iran, objavi totalni rat s Izraelom, piše Deborah Haines, urednica Sky Newsa za pitanja sigurnosti i obrane.

Takav bi sukob bio daleko veći i smrtonosniji od izraelskog rata protiv Hamasa u Gazi s obzirom na veličinu i sposobnosti libanonskih snaga. Jučerašnja iznenadna eskalacija napada Hezbollaha na sjeveru Izraela zlokoban je znak.

Šijitski islamistički militanti u Libanonu pojačavaju smrtonosne napade na sjeverni Izrael otkako je u Gazi izbio rat između izraelskih snaga i Hamasa, druge militantne skupine koju podržava Iran. Iako je bilo alarmantno, nasilje je ostalo unutar određene razine eskalacije, iz koje je izraelska strana mogla dobiti poruku da Hezbolah ne planira totalni rat. 

Jučerašnji napadi mogli bi promijeniti računicu

No jučerašnji nagli porast neprijateljstava, uključujući prvu upotrebu samoubilačkog drona, mogao bi promijeniti tu računicu. Izraelska vojska je na napade odgovorila zračnim napadima na ciljeve Hezbolaha u Libanonu te tenkovskom i topničkom vatrom.

Najnovija aktivnost Hezbolaha podigla je napetosti na sjevernoj izraelskoj granici na najvišu razinu u protekla gotovo četiri tjedna nemira, što već sad označava najtežu krizu između dviju strana od libanonskog rata 2006. godine.

Pozornost je sada usmjerena na govor koji će kasnije danas održati vođa Hezbollaha, Hassan Nasrallah. Radi se o njegovom prvom javnom istupu od početka rata Izraela s Hamasom. Svjesne rizika da Hezbollah može, uz podršku Irana, otvoriti novu frontu protiv Izraela, Sjedinjene Države čine sve što je u njihovoj moći da odvrate eskalaciju.

Dvije teško naoružane udarne grupe nosača zrakoplova premještene su u regiju, sa sposobnošću napada na bilo koju moguću  prijetnju američkoj imovini ili saveznicima. U tijeku su i značajni diplomatski napori, kojima je cilj upozoriti Teheran i Hezbolah da ne započinju širi regionalni rat.

Iran će balansirati

Iran, koji financira, obučava i oprema Hezbolah, baš kao i sama militantna skupina, bez sumnje će balansirati između skupih posljedica regionalnog rata i želje da udari na Izrael dok su izraelske sage u sukobu sa sunitskim islamističkim Hamasom.

Izraelske obrambene snage ne prepuštaju ništa slučajnosti. Njihove trupe mobilizirane na granici na sjeveru, uz podršku značajnih zračnih snaga, a u isto vrijeme se bore protiv Hamasa na jugu. Izrael ima daleko najmoćniju vojnu silu u regiji.

Međutim, Hezbollah se može osloniti na nekih 20.000 stalnih boraca, s desecima tisuća rezervista, kao i ogromnim arsenalom moćnog oružja - daleko moćnijeg od bilo čega što Hamas ima.

Hezbolah je puno opasniji od Hamasa

To uključuje rakete i projektile s dometom do gotovo 700 kilometara, kao i precizno navođene projektile - daleko preciznije i smrtonosnije od raketa koje lansira Hamas. Osim toga, Hezbollah ima ogromne zalihe streljiva kraćeg dometa kao i naoružane dronove.

To znači da bi svaki rat između Izraela i Hezbollaha mogao biti mnogo krvaviji i opasniji od sukoba između Izraela i Hamasa. U nadi da će odvratiti agresiju, Benjamin Netanyahu, izraelski premijer, upozorio je prošli tjedan da će Hezbollah učiniti "pogrešku svog života" ako odluči napasti.

"Udarit ćemo ga snagom koju ne može ni zamisliti, a značaj za njega i državu Libanon bit će razoran", rekao je. Međutim, jučerašnja eskalacija mogla bi ukazivati na to da islamistička nema namjeru poslušati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.