Astronauti koji su zapeli u svemiru održali presicu: "Ne osjećamo se iznevjereno"

Screenshot: X

Dvoje NASA-inih astronauta Butch Wilmore i Suni Williams, koji ostaju u svemiru do 2025. godine rekli su da je bilo teško gledati kako njihova neispravna letjelica napušta Međunarodnu svemirsku postaju bez njih, ali su obučeni da "očekuju neočekivano".

Podsjetimo, u lipnju su otišli na osmodnevnu misiju testiranja kapsule Boeing Starlinera. Inženjeri su primijetili probleme s potisnicima i curenje helija, a NASA je odlučila da Williams (58) i Wilmore (61) ostanu na Međunarodnoj svemirskoj postaji do veljače sljedeće godine. Osmodnevni test pretvorio se u osmomjesečnu misiju.

"Ovo je moje sretno mjesto", rekla je Williams tijekom konferencije, ali je priznala da joj nedostaju obitelj i dva psa.

"Ne osjećamo se iznevjereno"

Rekli su da im nije bilo "ugodno" zbog problema na Starlineru, ali im je bilo teško gledati kako napušta stanicu i vraća se na zemlju bez njih.  No, Wilmore je rekao da je 90 % njihove obuke "priprema za neočekivano".

Zahvalili su ljudima na Zemlji što su im poslali poruke i molitve. "Zabrinutost za nas je vrlo dirljiva", rekao je Wilmore.

Na pitanje osjećaju li se iznevjereno od strane NASA-e, Wilmore je odgovorio "apsolutno ne".

Na pressici su govorili o svojim rutinama. Wilmore ustaje u 4:30, a Williams dva sata kasnije. Poručili su da uživaju u 
svakodnevnom vježbanju koje je ključno da bi se borili s gubitkom gustoće kostiju zbog života u svemiru.

"Zglobovi vas ne bole, što je prilično lijepo", dodao je Wilmore. Najavili su i da će glasati na nadolazećim predsjedničkim izborima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.