Atentator na Trumpa ranije Bidena zvao "pospani Joe", kasnije ga podržavao

Screenshot: Newsweek

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump na sigurnom je nakon što je Tajna služba jučer spriječila nešto što je FBI nazvao očiglednim pokušajem ubojstva dok je igrao golf na svom terenu u West Palm Beachu na Floridi.

Nekoliko agenata tajne službe pucalo je na naoružanog čovjeka u grmlju u blizini terena za golf nakon što je primijećen nekoliko stotina metara od mjesta gdje je Trump igrao, rekli su predstavnici snaga reda.

Osumnjičenik je na mjestu događaja ostavio automatsku pušku tipa AK-47 i druge predmete te pobjegao vozilom i kasnije je uhićen.

Očigledni pokušaj atentata na Trumpa dogodio se samo dva mjeseca nakon što je pogođen na predizbornom skupu u Pennsylvaniji, zadobivši manju ozljedu desnog uha.

Nije poznat motiv

CNN, Fox News i The New York Times identificirali su osumnjičenika kao Ryana Wesleyja Routha (58) s Havaja, pozivajući se na neidentificirane izvore.

FBI je odbio komentirati.

Nije jasno je li i kako osumnjičenik znao da je Trump u to vrijeme igrao golf, niti koji je njegov motiv, ali pokušaj napada sigurno je pokrenuo nova pitanja o razini zaštite koja mu je dana.

Sin: Ne vjerujem da bi moj otac to učinio

Reuters je pronašao profile na X-u, Facebooku i LinkedInu za Ryana Routha.

Reuters nije mogao potvrditi da se radi o računima osumnjičenika, a agencije za provođenje zakona odbile su komentirati, ali javni pristup Facebook i X profilima uklonjen je nekoliko sati nakon pucnjave.

Tri profila koja nose Routhovo ime sugeriraju da je bio gorljivi pristaša Ukrajine u njezinu ratu protiv Rusije.

U nekoliko postova činilo se da pokušava pomoći u novačenju vojnika za ratne napore Ukrajine.

Sin osumnjičenog napadača Adam, kojeg je Reuters kontaktirao u željezariji u kojoj radi na Havajima, rekao je da još nije čuo za najnoviji pokušaj atentata na Trumpa i da nema "nikakvih informacija", dodajući da ne vjeruje da bi njegov otac to učinio.

Kasnije je novinar ponovno nazvao trgovinu i kolega je rekao da je Adam otišao kući zbog hitnog slučaja.

Hannity: Čuli su pop pop, pop pop

Voditelj Fox Newsa Sean Hannity rekao je da je razgovarao s Trumpom i Steveom Witkoffom, njujorškim investitorom u nekretnine i dugogodišnjim Trumpovim prijateljem koji je s njim bio na golf terenu.

"Bili su na petoj rupi. I način na koji je Steve to opisao, način na koji je to opisao predsjednik, obojica su imali potpuno istu priču, a to je da su čuli pop pop, pop pop," rekao je Hannity. Tajna služba "nasrnula je na predsjednika, pokrivala ga", dodao je.

Bijela kuća je u izjavi rekla da su Biden i potpredsjednica Kamala Harris obaviješteni o incidentu i da im je laknulo kad su čuli da je na sigurnom.

Trump je u tijesnoj predsjedničkoj izbornoj utrci s Harris, koja je doživjela skok u anketama otkako je u srpnju zamijenila Bidena kao kandidata Demokratske stranke.

"Nasilju nema mjesta u Americi", rekla je Harris u X objavi na društvenim mrežama.

Routh ranije Bidena zvao "pospani Joe", kasnije ga podržavao

Na platformi X 2020. Routh je izrazio podršku demokratskom predsjedničkom kandidatu SAD-a Bernieju Sandersu i ismijavao Bidena kao "pospanog Joea".

Ranije ove godine, Routh je označio Bidena u objavi na mreži X: "@POTUS Vaša bi se kampanja trebala zvati nešto poput KADAF-a. Održite Ameriku demokratskom i slobodnom. Trumpova bi trebala biti MASA ...učiniti Amerikance robovima ponovno, gospodaru. DEMOKRACIJA je na glasačkom listiću i ne možemo izgubiti."

Kako piše CNN, na društvenim mrežama često je komentirao politiku i aktualna događanja, povremeno kritizirajući Trumpa.

U lipnju 2020. Routh je rekao da je glasao za Trumpa 2016., ali da je u međuvremenu povukao podršku bivšem predsjedniku: "Ja i svijet smo se nadali da će predsjednik Trump biti drugačiji i bolji od ostalih kandidata, ali svi smo bili jako razočarani i čini se da postaje sve gori i propada", napisao je. "Bit će mi drago kad odeš", dodao je.

Imao kriminalni dosje

Rana izvješća sugeriraju da je Routh imao kriminalni dosje. Prema izvorima CBS-a, Routh je optužen i osuđen za brojna kaznena djela u okrugu Guilford u Sjevernoj Karolini između 2002. i 2010. godine.

Kaznena djela uključuju nošenje skrivenog oružja, opiranje uhićenju, vožnju s oduzetom dozvolom, krađe te izazivanje nesreće i bijeg s mjesta nesreće.

Harris opetovano upozorava da će novi Trumpov mandat ugroziti američku demokraciju i obećava nepokolebljivu potporu Ukrajini u njezinoj borbi protiv Rusije.

Trump je tijekom debate prošlog tjedna, upitan želi li da Ukrajina dobije rat, rekao je da želi da on završi.

Trumpu je okrznuto desno uho, a jedan sudionik skupa je ubijen u pucnjavi na skupu u Pennsylvaniji 13. srpnja.

Napadača, identificiranog kao 20-godišnjeg Thomasa Crooksa, ubio je snajperist Tajne službe.

To je bila prva pucnjava na američkog predsjednika ili kandidata za predsjednika u nekoj glavnoj stranci u više od četiri desetljeća, a očigledan sigurnosni propust prisilio je Kimberly Cheatle da podnese ostavku na mjesto ravnateljice Tajne službe pod pritiskom obje stranke u Kongresu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.