Bandić patetičnim pismom vrbuje članstvo SDP-a: Pritisci vodstva stranke kočili su moju viziju



"OBRAĆAM Vam se kao stranački prijatelj, koji je zamrznuo svoje stranačko članstvo, ali koji duhom trajno ostaje socijaldemokrat". Prva je to rečenica u pismu koje je Milan Bandić poslao na kućne adrese članova SDP-a (!), od kojih traži da na predsjedničkim izborima podrže njega, a ne Ivu Josipovića. SDP-ovci će, čini se, morati poraditi na sigurnosti s obzirom da Bandić očito i dalje ima pristup stranačkoj bazi podataka.

Bandić kaže da se građanima obraća kao čovjek koji je stvarao SDP zajedno s pokojnim Ivicom Račanom, "ali je odlučio izaći pred javnost kao kandidat za predsjednika koji može donijeti pozitivne promjene našoj zemlji". "Možda podržavate moju odluku, a možda se ljutite zbog toga", piše Bandić SDP-ovcima, "ali siguran sam da ćete se složiti da Hrvatskoj treba odlučan i učinkovit predsjednik koji poštuje i cijeni svaku stopu ove zemlje, koja se mora ravnomjerno regionalno i gospodarski razvijati, zemlje koje mora svojim socijalnim i zdravstvenim programima pružiti solidarnu ruku podrške svakom djetetu, umirovljeniku, branitelju, nezaposlenom i osobi s invaliditetom".

"Samo mi znamo koliko je truda trebalo uložiti da bi se SDP-u pridružio jedan novi član"

Podsjeća Bandić SDP-ove članove kako su zajedno gradili zagrebački SDP "koji je uvijek otvorenih vrata dočekivao svakog novog člana" i cijenio doprinos svih ljudi "bez obzira na stranački staž". "Samo mi znamo koliko je truda trebalo uložiti da bi nam se pridružio samo jedan novi član i pridobio samo jedan glasač", nastavlja Bandić u patetičnom tonu, te se prisjeća mukotrpnog osnivanja svakog od 218 SDP-ovih ogranaka i ranijih izbora, parlamentarnih i lokalnih, na kojima su "svaki puta dobivali sve veću podršku sugrađana".

"U Zagrebu smo zajedno napravili istinsko čudo", tvrdi Bandić pa nabraja sva "svoja postignuća": Arenu Zagreb, Muzej suvremene umjetnosti, Zagrebački model stanogradnje, desetine vrtića i škola, stotine kilometara izgrađenih cesta, nove vodovode i kanalizaciju, plin i javni prijevoz, pomoć umirovljenicima i novorođenčadi, 140 niskopodnih tramvaja i 70 autobusa... Ne spominje, naravno, da je uz većinu projekata kojih se dotaknuo vezana jedna (ili više) afera.

"Pritisci iz vodstva stranke onemogućili su mi da stavim svoju energiju u službu SDP-a i Hrvatske"

Hvali se Bandić kako su Zagrepčani prepoznali njegov "polet" pa ga zbog toga u cijeloj Hrvatskoj građani "mole da to prenese i na nacionalnu razinu". "Uvjeren sam da to mogu, a iskustvo s terena govori da ćemo u tome i uspjeti", samouvjeren je Bandić koji kaže kako mu je "žao što svoju viziju Hrvatske nije mogao ostvariti unutar svoje stranke", ali ipak poziva članstvo SDP-a da baš njemu ukaže povjerenje na izborima.

"Nažalost, konstantno nerazumijevanje i pritisci iz vodstva stranke, te način određivanja kandidata na unutarstranačkim izborima za predsjedničkog kandidata SDP-a onemogućili su mi da svoju energiju, znanje i iskustvo stavim na raspolaganje SDP-u i cijeloj Hrvatskoj te da ravnopravno sudjelujem u predsjedničkoj utrci. No, ta odluka nikad iz moga srca i iz moga bića neće istisnuti činjenicu da sam stvarao i izgrađivao SDP kao modernu europsku, socijalno osjetljivu i ekonomski naprednu stranku te da ću uvijek biti, razmišljati i djelovati kao socijaldemokrat. Te mi vrijednosti nitko ne može oduzeti", tvrdi Bandić i dodaje kako je "socijaldemokracija otvorena i tolerantna prema različitim mišljenjima i stavovima" pa će birači kojima je poslao pismo "kao istinski socijaldemokrati sigurno razumjeti razloge zbog kojih se kandidirao".

"Stoga vas pozivam da mi se pridružite na zajedničkom putu pobjede i ponovno mi, kao i nebrojeno puta do sada, date svoju podršku, ovoga puta za predsjednika svih hrvatskih građana. Vjerujte mi da ni na ovoj dužnosti neću iznevjeriti vrijednosti za koje smo se zajedno zalagali i godinama borili", zaključuje Bandić u pismu poslanom na adrese članova SDP-a.

Komentar na pismo poslano članovima SDP-a iz Bandićevog stožera nismo uspjeli dobiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.