Analitičar: U Ukrajini je klaonica, to se ne može riječima opisati

Foto: Profimedia

Rusko napredovanje na istoku Ukrajine u regiji Donjeck se nastavlja, a Ukrajinci su se povukli iz dijela ključnog grada Časiv Jara. 

Istodobno je otvara pitanje koliki su gubici ruske vojske te kakav je moral i opremljenost ukrajinske vojske, koja je mjesecima čekala zapadnu pomoć. Ante Letica, sigurnosni analitičar i bivši šef operative u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji, izjavio je za HRT da je zabrinjavajuće što ruske snage napreduju.

"To je klaonica"

"Pomalo napreduju na svim bojišnicama, na cijeloj crti bojišnice, i to je ono što zabrinjava. Ne može se to riječima opisati, to je klaonica - tisuće mrtvih. Rusi za to svoje napredovanje plaćaju ogromnu cijenu, ogromnim žrtvama, ali i gubicima u tehnici i drugim sredstvima", rekao je Letica.

"Dakle, dolazi do sve jače i jače eskalacije. Rusi pomalo napreduju, unatoč pomoći, organizaciji, novcima, oružju, streljivu koje Ukrajina dobiva", dodaje.

"I jedni i drugi imaju strašne gubitke"

"I jedni i drugi imaju strašne gubitke, i jedni i drugi skrivaju svoje gubitke, što je sasvim normalno. Procjenjujemo da je preko 500.000 ljudi izbačeno iz stroja - što mrtvih, što trajno onesposobljenih za daljnje služenje vojske", kaže Letica.

Smatra da je pomoć koju je dobila Ukrajina možda došla prekasno. Pitanje je i sposobnosti Ukrajinaca, kaže, odnosno kako će raspolagati i kako će upotrebljavati tu pomoć, to je također nešto o čemu treba voditi računa.

"Idemo prema eskalaciji i mir je još daleko", zaključio je Letica. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.