Slovenski ribolovac kod Šibenika barakudu pogodio podvodnom puškom, ona ga napala

Podvodnog ribolovca iz Slovenije u utorak je u blizini dalmatinskog otoka Žirja napala barakuda. Riba je napala slovenskog ribolovca, prema pisanju Jutarnjeg lista, nakon što ju je pogodio podvodnom puškom. Zbog ozljeda glave prevezen je u jednu od splitskih bolnica te nije u životnoj opasnosti.

Iz Policijske uprave šibensko-kninske rekli su da je riba napala ribolovca tako što ga je više puta udarila u masku. Maska se tom prilikom razbila i izazvala ozljede glave. Ozlijeđenog ronioca prvo su odvezli u šibensku bolnicu, kasnije u splitsku.

Barakude u tropskim morima mogu narasti preko dva metra, dok jadranska barakuda doseže do metar i pol.

Barakude su predatori

Barakuda, poznata i kao škaram, jedan je od najimpresivnijih grabežljivica koji obitava u tropskim i suptropskim morima diljem svijeta, uključujući i Jadransko more. Ova riba, koja može narasti do metar i pol dužine, poznata je po svom izduženom tijelu, oštrim zubima i velikoj brzini, kojom lovi plijen.

Barakude su pravi predatori. Prilikom lova mogu postići brzinu od čak 50 kilometara na sat, a njihova snažna čeljust i zubi omogućuju im da lako savladaju manje ribe, kojima se uglavnom hrane. U Jadranu najčešće obitavaju u blizini koraljnih grebena i morske trave, gdje vrebaju svoj plijen.

Iako izgledom izazivaju strahopoštovanje, napadi barakuda na ljude su vrlo rijetki. U pravilu barakuda neće napasti čovjeka osim ako se ne osjeti ugroženo. Nedavni napad na slovenskog ribolovca kod Žirja bio je izuzetak jer je riba reagirala nakon što ju je on pogodio podvodnom puškom.

Među ljubiteljima sportskog ribolova barakude su omiljene zbog svoje borbenosti i snage. Unatoč tome, mnogi ribolovci nikada nisu doživjeli napad ove vrste ribe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.