U Peruu izvanredno stanje: "Gubimo bitku protiv organiziranog kriminala"

Foto: EPA

Peruanska poslovna udruženja rekla su jučer da zemlja "gubi bitku" protiv organiziranog kriminala, nakon što je eskalacija iznuda prisilila vladu da pozove vojsku da pomogne policiji u jačanju sigurnosti u glavnom gradu Limi. Vlada andske nacije u četvrtak je proglasila 60-dnevno izvanredno stanje u 12 okruga Lime, a jučer u još dva, nakon što su vozači autobusa u gradu stupili u štrajk, tražeći veću zaštitu od vlasti zbog vala iznuda i napada.

"Živimo pod opsadom organiziranog kriminala koji je preuzeo kontrolu nad zemljom u alarmantnoj odsutnosti države", navelo je više od 20 trgovinskih udruga u zajedničkoj izjavi. Organizacije (kriminalne) se kreću od industrije i trgovine do uvozno-izvoznih tvrtki, restorana, pa čak i kozmetičkih salona.

"Nijedna naša djelatnost nije sigurna od iznude"

"Nijedna naša djelatnost, bez obzira na veličinu ili sektor, nije sigurna od iznude", rekli su. Poslovne skupine kažu da se organizirani kriminal pojačava jačanjem gospodarskih aktivnosti koje djeluju izvan zakona, poput ilegalnog rudarenja, za koje kažu da se infiltriralo u politiku.

Rudarske tvrtke izvijestile su da su naoružani ljudi ponovo napali njihova postrojenja i da su povezani s ilegalnim rudarima. Izvanredno stanje, koje suspendira neka prava građana u vezi s besplatnim prijevozom, dolazi usred pritiska oporbe i civilnog društva za dodatnim mjerama za borbu protiv kriminala koji prijeti gospodarstvu zemlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.