BBC: Što će ukrajinski upad u Kursk značiti za rat?

Screenshot: X

BRITANSKI BBC objavio je zanimljivu analizu ukrajinskog upada u rusku regiju Kursk, koji traje već tjedan dana i ne pokazuje naznake da će uskoro biti obustavljen.

Element iznenađenja je ključ svake vojne kampanje. Ukrajina je to svakako postigla brzim prodorom unutar Rusije. Ali bez jasne strategije koja stoji iza ovog poteza još uvijek je teško vidjeti kako će ovaj napad dramatično promijeniti tijek ovog rata, stoji u analizi.

Iznenađenja mogu brzo nestati jednako brzo kao što su i počela. Dovoljno je sjetiti se ruske ofenzive na Harkiv ranije ove godine ili marša Jevgenija Prigožina i njegovih plaćenika na Moskvu prošle godine.

Zelenski kaže da želi "vratiti rat kući"

Najjasnije objašnjenje najnovijeg poteza Ukrajine pružio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji kaže da želi "vratiti rat kući", odnosno u Rusiju. U tom smislu ovaj napad ne treba promatrati izolirano. U posljednjih nekoliko mjeseci Ukrajina je također pojačala svoje dalekometne udare unutar Rusije.

To je dio ukrajinskog uvjerenja da se Rusija može natjerati da zaustavi rat samo kada i sama osjeti bol koju je nanijela Ukrajini. Nada da će sve više i više Rusa početi dovoditi u pitanje rat. No, to je samo nada.

Pokušaj da se Rusija prisili da preusmjeri veći dio svojih snaga s istočnog fronta kako bi zaštitila vlastitu granicu ima više vojno-strateškog smisla. Ali još uvijek nema dokaza da je Rusija usporila svoj napad u Donbasu.

Jačanje morala je važno, ali..

Napad je također mogao pomoći u jačanju morala Ukrajine – ne samo za vojsku već i za ratom iscrpljenu zemlju. Ali to će vjerojatno biti efemerno kao i element iznenađenja.

Što god se dogodilo, Ukrajina bi mogla vjerovati da se ovaj rizik isplatio. Ne samo zbog negativnog utjecaja koji će imati na predsjednika Putina i pozitivnog učinka koji ima unutar Ukrajine i među njezinim zapadnim pristašama. Ali to joj neće donijeti pobjedu u ratu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.