Berošev prijatelj o kirurzima koji su dali otkaz u KBC-u Split: Nema narušenih odnosa

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

​Dvojica kardiokirurga, dr. Jakov Vojković i dr. Matija Milić, dali su početkom ovog mjeseca otkaze na Zavodu za kardiokirurgiju u KBC-u Split. S istog zavoda je otišao i specijalizant, a bolnicu su napustila i dvojica anestezioloških tehničara Klinike za anesteziologiju, koji su radili na operacijama srca.

Vijest je objavio Dalmatinski portal koji navodi i da su iz upućenih izvora doznali da je odlazak stručnog kadra direktno povezan s načinom upravljanja dr. Mate Petričevića, pročelnika Zavoda za kardiokirurgiju i predsjednika Upravnog vijeća splitskog KBC-a.

>> Iz KBC-a Split otišla dva kirurga, tehničari i specijalizant. Svi imali istog šefa

"Nikakvih narušenih odnosa između kardiokirurga nije bilo"

Index je o ovom slučaju poslao upit splitskoj bolnici, a danas nam je stigao odgovor Mate Petričevića.

"Dvoje kirurga sa Zavoda za kardiokirurgiju koji su nedavno uručili otkaz već su duže vrijeme na bolovanju stoga se njihov izostanak u organizacijskom i operativnom smislu ne odražava na rad Zavoda. Nikakvih narušenih odnosa između kardiokirurga nije bilo, kako u vrijeme njihova aktivnog angažmana, tako i kroz vrijeme bolovanja", piše Petričević. Dodaje i da su kardiokirurzi kompetentni liječnici i vrlo tražen kadar.

"Kolegama koji su uručili otkaz želim prije svega što skoriji oporavak i uspješan novi profesionalni angažman", piše u odgovoru.

Petričević navodi i da su anesteziološki tehničari zaposlenici Klinike za anesteziologiju te da je njihov odlazak dio "sve većeg odljeva medicinskih sestara i tehničara kojem smo, nažalost, svakodnevno svjedoci".

Petričević je pohvalio i specijalizanta koji je otišao iz bolnice. Kaže da je "kvalitetan liječnik i čovjek koji je nakon kraćeg vremena na specijalizaciji donio odluku o preseljenju u drugi grad zbog obiteljskih razloga gdje je u međuvremenu dobio drugu specijalizaciju te gaji prijateljske odnose sa osobljem Zavoda za kardiokirurgiju KBC-a Split".

"Kvaliteta skrbi na razini vrhunskih svjetskih kardiokirurških centara"

Neimenovani izvori iz bolnice su za Dalmatinski portal tvrdili da liječnici odlaze zbog lošeg upravljanja i organizacijskih problema koji ozbiljno ugrožavaju kvalitetu zdravstvene usluge.

"Ustroj i organizacija rada Zavoda za kardiokirurgiju odvija se prema modelu vodećih svjetskih kardiokirurških Klinika na kojima sam radio prije dolaska u KBC Split. Do početka rujna 2024. godine odrađeno je 370 operacijskih zahvata s projekcijama preko 500 operacija do kraja godine. Više od 65% zahvata spada u kompleksne procedure, dok je prema izvješću stručnih timova koji su iz Zagreba dolazili educirati kolege u Splitu, prije 5 godina taj postotak iznosio tek 10%", kaže Petričević.

Kvaliteta skrbi na njegovom zavodu je na razini vrhunskih europskih i svjetskih kardiokirurških centara, tvrdi Petričević.

"Važno je napomenuti da pacijenti, nakon dovršetka prijeoperacijske obrade, ne čekaju na sam operacijski zahvat na otvorenom srcu, a na našem se Zavodu operiraju bolesnici iz svih dijelova Hrvatske što ukazuje na prepoznatljivost i kvalitetu skrbi koju pružamo, a koja je na razini vrhunskih europskih i svjetskih kardiokirurških centara. Isto tako, splitska kardiokirurgija na putu je da postane edukacijski centar za određene operacijske zahvate za jugoistočnu Europu i Bliski istok. Sav naš profesionalni napredak i nastojanja činimo zbog naših bolesnika", piše u odgovoru koji potpisuje Mate Petričević.

Bolnica: Operacije obavlja pet kardiokirurga

Bolnicu smo pitali i koliko liječnika obavlja operacije na Zavodu za kardiokirurgiju. Naime, Dalmatinski je pisao da operacije sada izvodi samo pet kardiokirurga. Šesti ne operira pacijente jer je, navodi portal, protiv njega potvrđena optužnica zbog nesavjesnog liječenja.

Iz KBC-a kažu da je zaposleno 8 kardiokirurga i jedna specijalizantica. Od osam kardiokirurga troje je na višemjesečnom bolovanju, a među njima je i dvoje kirurga koji su dali otkaz.

"Razlozi zbog kojih liječnici i drugo medicinsko osoblje odlazi iz bolničkog sustava su raznoliki. Dio odlazi iz osobnih, obiteljskih ili zdravstvenih razloga, a dio iz profesionalnih razloga uzrokovanih velikom potražnjom za stručnim zdravstvenim kadrom u Hrvatskoj i inozemstvu", piše u odgovoru bolnice.

"Unatoč svim tim izazovima rad u čitavom KBC-u Split, pa tako i na Zavodu za kardiokirurgiju, provodi se redovito, dapače otvaraju se nove djelatnosti i uvode se nove procedure. Upravo zbog toga nam i dolaze liječnici iz drugih ustanova. KBC Split čini sve kako bi ulaganjem u infrastrukturu i opremu te stručno usavršavanje kadra kao i sustavnim organizacijskim poboljšanjem svih radnih procesa zadržali postojeće i privukli nove djelatnike", navode.

Na jedno pitanje nema odgovora

Bolnica kaže i da je iskoristivost i koeficijent složenosti Zavod za kardiokirurgiju među najvećima u Kliničkom bolničkom centru Split.

"Djelatnici Zavoda za kardiokirurgiju na čelu s pročelnikom doc. dr. sc. Matom Petričevićem rade predano i požrtvovno za sve naše pacijente kako bi građanima koji gravitiraju KBC-u Split i sve većem broju turista u sve dužoj turističkoj sezoni pružali najbolju kardiokiruršku skrb", piše KBC Split.

Bolnicu smo pitali o optužbama da kardiokirurzi za operacije saznaju samo pola sata ranije. Na to pitanje nismo dobili odgovor.

Prijatelj ministra Beroša

Mediji su ranije pisali da je Petričevića u Upravno vijeće KBC-a Split u ožujku prošle godine postavio sam ministar Vili Beroš te da je navodno ranije šef kardiokirurgije zaprijetio smjenom bivšeg ravnatelja KBC-a Julija Meštrovića hvaleći se da u tome ima podršku ministra.

Petričević je, inače, nedavno s Berošem bio na koncertu Marka Perkovića Thompsona u Imotskom. Fotografiju s koncerta objavio je sam Petričević.

U društvu s njima je bio i Edvard Galić, koji je ubrzo nakon toga postao ravnatelj Kliničke bolnice Sveti Duh.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.