Bivšem šefu obavještajaca iz BiH zabranjen ulazak u Hrvatsku?

Foto: Klix

Bivšem ravnatelju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmanu Mehmedagiću zabranjen je ulazak u Hrvatsku, objavili su danas lokalni mediji u BiH. Portal sarajevskog Dnevnog avaza tvrdi kako je Mehmedagić u srijedu vraćen s granice kada je pokušao ući u Hrvatsku. Pritom je navodno dobio obrazloženje graničnih policajaca da mu je izrečena mjera zabrane ulaska u Hrvatsku. 

Izetbegovićev čovjek od povjerenja

Mehmedagić (62) koji slovi za osobu od povjerenja Bakira Izetbegovića, bio je na čelu OSA-e do 2022. godine, a smijenjen je nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA), čiji je bio kadar, te godine izgubila vlast.

Njegov mandat obilježile su brojne afere uključujući zloporabu položaja i ovlasti te nezakonito stjecanje fakultetske diplome.

Serija afera

U ožujku 2023. SAD mu je nametnuo sankcije, odnosno uveo zabranu ulaska u tu zemlju. U obrazloženju Ministarstva financija SAD-a navedeno je kako je Mehmedagić koristio javnu tvrtku BH Telekom kako bi s mreže mobilne telefonije sakupljao podatke o aktivnostima političara koji nisu povezani sa SDA-om. Uz to je koristio svoj položaj, prijetio i koristio veze kako bi utjecao na članove tada oporbenih stranaka da podupru SDA, a postoje vjerodostojne informacije i kako je Mehmedagić surađivao s kriminalnim mrežama radi osobnog bogaćenja i bogaćenja njegove političke stranke.

Mehmedagić je zajedno s bivšim predsjednikom Suda BiH Rankom Debevcem uhićen u prosincu 2023. pod sumnjom da su organizirali nezakonito prisluškivanje sudaca i tužitelja državnog suda i tužiteljstva pa se očekuje kako će u predstojećem razdoblju protiv njih biti podignuta optužnica državnog tužiteljstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.