Bjelorusko tužiteljstvo traži maksimalnu kaznu zatvora za nobelovca

Foto: EPA

BJELORUSKI tužitelj zatražio je u četvrtak na sudu u Minsku da nobelovca Aljesa Bjaljackog kazni s 12 godina zatvora, priopćila je Bjaljackovljeva organizacija za ljudska prava u slučaju koji njegovi saveznici vide kao političku osvetu.

Bjaljacki i trojica suoptuženika, od kojih je jedan u inozemstvu, optuženi su za financiranje prosvjeda i krijumčarenje novca. Prijeti im i novčana kazna veća od 73.000 dolara, priopćila je organizacija Viasna za ljudska prava.

Bjaljacki (60) je suosnivač Viasne i jedan od najistaknutijih među stotinama Bjelorusa koji su bili u zatvoru tijekom nasilnog gušenja protuvladinih prosvjeda u ljeto 2020.

Viasna je preuzela vodeću ulogu u pružanju pravne i financijske pomoći stotinama Bjelorusa koji su bili u zatvoru tijekom masovnih prosvjeda nakon što je dugogodišnji vođa Aleksander Lukašenko proglašen pobjednikom predsjedničkih izbora 2020. godine.

"Optužbe protiv naših kolega povezane su s njihovim aktivnostima za zaštitu ljudskih prava i pružanjem pomoći centra za ljudska prava Viasna žrtvama politički motiviranog progona", priopćila je Viasna u vezi sa slučajem.

Bjaljacki je prošlog listopada dobio Nobelovu nagradu za mir zbog svog rada na ljudskim pravima i demokraciji podijelivši je s ruskom udrugom za prava Memorijal i ukrajinskim centrom za građanske slobode, ali je uhićen 2021. s još dvojicom suradnika iz Viasne.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.