Bolnica Sveti Duh radi samo s jednim RTG uređajem. "Dugo se čeka, svi su premoreni"

Foto: Sandra-Simunovic/PIXSELL

U NAJSTARIJOJ hrvatskoj bolnici Sveti Duh već neko vrijeme radi samo jedan RTG uređaj, na što nam se požalila čitateljica koja je čekala red za pregled. To je, tvrdi nam ona, usporilo rad na odjelu i produžilo vrijeme čekanja za pacijente.

Smatra kako je suludo da bolnica s velikim brojem pacijenata ostane samo na podršci jednog RTG uređaja te da su zbog toga premoreni djelatnici, ali i pacijenti koji provode duže vremena u čekaonicama zbog nastale gužve. 

Uređaj u kvaru 15 dana

Index je kontaktirao Kliničku bolnicu Sveti Duh kako bismo saznali o kakvom je kvaru riječ, kada će uređaj biti ponovo u funkciji te je li došlo do otkazivanja termina. Iz bolnice su nam priopćili kako imaju dva fiksna uređaja, od kojih je jedan u kvaru, te četiri mobilna. No, nije nam poznato koriste li se trenutno mobilni uređaji na Radiologiji ili su raspoređeni po drugim odjelima. 

"Od 5. je rujna u kvaru jedan od RTG uređaja. Unatoč tome, sve se radiološke aktivnosti odvijaju, tako da nije došlo do smanjenja obima pružanja zdravstvene zaštite. Za sada se mogu još očekivati određena usporavanja protoka bolesnika kroz radiološku dijagnostiku, ali hitni se pacijenti obrađuju prema stupnju hitnosti.

Također nije bilo otkazivanja termina već naručenih pacijenata. Svi procesi održani su, zahvaljujući, dodatnim naporima osoblja Radiologije, zbog čega smo posebno zahvalni. Isto tako, važno je naglasiti da se, najkasnije u ponedjeljak, očekuje potpis Ugovora s tvrtkom koja je, temeljem provedenog postupka javne nabave, dobila posao servisa/održavanja uređaja”, odgovorili su nam iz bolnice Sveti Duh. 

Više od dva tjedna bolnica preglede obavlja na jednom fiksnom RTG uređaju, stoga smo provjerili koliko se dugo čeka na preglede. Prema HZZO-ovoj listi čekanja, za većinu pregleda slobodan termin dostupan je već sljedeći tjedan, dok se za manji dio čeka oko 90 dana. No, unatoč dostupnosti termina, iz bolnice su potvrdili gužve koje se stvaraju na odjelu. 

"Važno je da svi uređaji budu redovito u funkciji"

Nije poznato kako je došlo do kvara kao ni kada će se isti ukloniti kako bi se rasteretilo djelatnike, ali i smanjilo čekanje na zakazane preglede. Iz Udruge za promicanje prava pacijenata istaknuli su važnost pravovremene dostupnosti pregleda. 

Ilustracija - fotografija nije povezana s događajem u KBSD-u
​​​​​​

"Pravo svakog pacijenta i osiguranika je dostupnost zdravstvene zaštite, što naravno uključuje dostupnost RTG aparata. Nepravovremena dostupnost može dovesti do odgađanja dijagnoza, što ima direktan utjecaj na učinkovitost liječenja i dobrobiti pacijenata. Sukladno pravima pacijenata, važno je da svi uređaji budu redovito u funkciji te da se termini pregleda poštuju, posebno zbog sve dužih listi čekanja u zdravstvenom sustavu. 

Odgovorne institucije trebale bi poduzeti sve potrebne mjere kako bi osigurale nesmetan rad dijagnostičkih uređaja te omogućile brže postupanje prema pacijentima, čime se smanjuje rizik za njihovo zdravlje i osigurava poštivanje njihovih prava u zdravstvenom sustavu”, mišljenja je predsjednica udruge dr. sc. Jasna Karačić Zanetti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.