Gadafi: Nisam pobjegao, zajedno ćemo braniti Tripoli do kraja!

U GLAVNOME gradu Tripoliju sinoć su se vodile žestoke borbe, a nastavile su se i tijekom dana. Dio stanovnika navodno je krenuo u oružanu pobunu. Kruže glasine da je Moamer Gadafi napustio zemlju i pobjegao u Tunis. Pobunjenički zapovjednik vjeruje da je napustio Tripoli i pobjegao na jug zemlje. No, Gadafi je to demantirao u video poruci na državnoj televiziji. Analitičari drže da su Gadafijevu režimu odbrojani dani.

21:23 - AP javlja da se više stotina pobunjenika probilo do predgrađa Tripolija bez da su se susreli s ikakvim otporom. Reporter AP-a koji putuje s pobunjeničkim snagama kaže da su građani Tripolija pozdravili dolazak pobunjenika, pleše se, pjeva i slavi.

20:54 - Samo je pitanje dana kada će pobunjenici zauzeti Tripoli i svrgnuti Gadafija s vlasti. U pobunjeničkim redovima počelo se potezati pitanje je li opozicijsko Nacionalno tranzicijsko vijeće prava opcija za preuzimanje vlasti nakon Gadafijevog pada. Mnoge strane zemlje priznale su Nacionalno tranzicijsko vijeće kao legitimnu libijsku vladu, ali ministarska mjesta još nisu podijeljena.

19:15 - Moamer Gadafi obratio se Libijcima preko javne tv postaje. Gadafi je izjavio da ostaje u Libiji sa svojim narodom i da će zajedno s njima do kraja braniti Tripoli, prenosi Guardian. Gadafi je pozvao građane Tripolija da zajedničkim snagama oslobode glavni grad od pobunjenika.

19:00 - Baracka Obamu je o zbivanjima u Libiji brifirao njegov savjetnik za borbu protiv terorizma John Brennan. Obama je, kako prenosi AP, preko glasnogovornika Bijele kuće poručio da je SAD u stalnim kontaktima s pobunjeničkim liderima. Američki lideri vjeruju da su Gadafijevi dani odbrojani i spremni su pomoći novoj vlasti u tranziciji prema demokratskom društvu.

17:37 - Pobunjenici su osvojili vojnu bazu 16 kilometara zapadno od Tripolija i zaplijenili velike količine oružja i streljiva, javlja AP. Radi se o bazi koja je bila sjedište brigade kojom zapovijeda Gadafijev sin Kamis. Pobunjenici od NATO-ovih zračnih snaga traže pomoć u konačnom obračunu s Gadafijem.

16:37 - Libijski pobunjenici tvrde da su ubacili svoje snage u Tripoli, morskim putem iz Mistrate, javlja AFP. Pobunjenici se u Tripoliju navodno bore protiv Gadafijevih snaga zajedno sa stanovnicima glavnog grada.

16:30 - Brod koji plovi pod malteškom zastavom, a koji je stigao u Tripoli da bi evakuirao strane državljane, morao se povući nakon što je na njega otvorena vatra. Informaciju da je pucano na brod potvrdila je poljska ambasada. Ne zna se jesu li pucali pobunjenici ili Gadafijeve snage.

14:51 - Libijski sjeverozapadni susjed Tunis odlučio je priznati pobunjeničko Nacionalno prijelazno vijeće kao legitimnu vlast u Libiji, javlja AFP.

14:05 - Guardian javlja da su pobunjenici na dobrom putu da potpuno okruže Tripoli. Približavaju mu sa zapada, juga i istoka. Skupina sa zapada prišla je najbliže, ali se ubrzo morala malo povući nakon protunapada Gadafijevih snaga. Pobunjenicima iz zraka značajnu pomoć pružaju NATO-ovi avioni.

13:35 - Objavljen je video voditeljice libijske državne televizije koja u studiju drži pištolj u ruci i tvrdi da će s kolegama braniti televizijsku postaju do smrti.

"Ovim oružjem danas ću ili ubiti ili biti ubijena. Nećete zauzeti kanal al-Libiyah. Nećete zauzeti kanal Jamahiriyah, ni kanal Shababiyah, kao ni Tripoli ni čitavu Libiju. I nenaoružani su spremni poslužiti kao štit kako bi zaštitili svoje kolege na ovom kanalu. Spremni smo postati mučenici", rekla je, a na engleski je prevela Al-Jazeera.

13:20 - Zapovjednik pobunjenika Adel Garjani je za Sky News rekao kako vjeruje da je Gadafi napustio Tripoli. On smatra da se najvjerojatnije nalazi na jugu zemlje.

Pobunjenici nezaustavljivo napreduju

Nakon žestoke noći, uslijedilo je ništa mirnije jutro. Četiri snažne eksplozije zatresle su grad koji su nadlijetali i avioni. Svjedoci tvrde da je došlo do sukoba Gadafijevih i pobunjeničkih snaga u nekim dijelovima grada.

Ukratko, pobunjenici sada nezaustavljivo napreduju. Objavili su da su osvojili rafineriju u luci Zawiyi 40 kilometara zapadno te grad Garijan 80 kilometara južno od Tripolija. Zauzeli su i Zlitan, 150 kilometara istočno od Tripolija. Nadziru i cijelu Bregu.

"Gadafiju odbrojani dani"

Čitavo vrijeme kruži i nepotvrđena glasina da je libijski diktator Moamer Gadafi napustio zemlju te s dvojicom sinova pobjegao u Tunis.

Glasinu je pokrenula vijest na opozicijskoj televizijskoj postaji, nakon čega je uslijedila slavljenička pucnjava širom dijela Libije koji se nalazi u rukama pobunjenika. Gadafijev glasnogovornik odmah je opovrgnuo vijest i rekao da je sve u najboljem redu. Ranije jutros objavljena je audiosnimka Gadafijeva govora u kojemu tvrdi da su "pobunjenički štakori" u Tripoliju savladani.

Jučer su i neki američki dužnosnici, pozivajući se na obavještajne izvore, rekli da se Gadafi sprema s obitelji napustiti Tripoli i pobjeći u Tunis. Analitičari također smatraju da su mu dani odbrojani.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.