Boysu pozlilo u grčkom zatvoru. Odvjetnik: Davanje injekcija i hrane traje predugo

Foto: KOSTAS TZOUMAS/EUROKINISSI/PIXSELL

DIJABETIČKI aktivist i glavni urednik portala NaInzulinu.com Davor Skeledžija je za N1 ispričao što se dogodilo s jednim od BBB-ovaca kojem je ovih dana pozlilo u grčkom zatvoru. "Od njegove djevojke doznao sam da je dobio inzulin, no nakon toga nije na vrijeme dobio hranu, pa mu se razina šećera u krvi jako snizila. Pao je u tešku hipoglikemiju, što je stanje opasno po život", kazao je.

Zatvorske vlasti su BBB-ovcu koji boluje od dijabetesa osigurale prijevoz do bolnice, a nakon što je stabiliziran, ponovno je vraćen iza rešetaka. Skeledžija se zbog tog BBB-ovca danas obratio Ministarstvu vanjskih poslova.

Liječnica poslala dokument s preciznim uputama

"Osobe koje boluju od dijabetesa moraju nakon uzimanja inzulina nešto pojesti. Ovaj mladić je uzimao inzulin ovisno o razini šećera. Tražimo da mu se osigura da i dalje redovito dobiva hranu neposredno nakon injekcije inzulina kako bi se ovakve situacije opasne po njegov život u budućnosti izbjegle", kazao je. 

Liječnica BBB-ovca je dan nakon incidenta kojim je njenom pacijentu ugrožen život uputila službeni dokument s preciznim objašnjenjem kako mu se mora davati inzulin. Navela je da njen pacijent mora imati dostupnu hranu ili zaslađenu vodu kako ne bi pao u hipoglikemiju.

"Od hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova zatražili smo žuran prijevod ove liječničke dokumentacije na grčki jezik kako bismo je mogli poslati u zatvor u Grčku. Apelirali smo na žurnost da se ne dogodi da zbog aljkavosti grčkih vlasti netko tamo izgubi život", naglasio je Skeledžija.

"Teško ozlijeđeni Hrvat ima problem s pružanjem medicinske zaštite"

Mario Medak, odvjetnik koji zastupa obitelji nekolicine uhićenih, također smatra da je ovo jako ozbiljna situacija. "Ovaj mladić mora na vrijeme dobiti inzulin, ali nakon njega i hranu, kako mu šećer u krvi ne bi previše pao... Imam informaciju da u grčkom zatvoru i davanje injekcije i hrane traju predugo, pa je to doista opasno za život ovog pritvorenika", napomenuo je. 

Odvjetnik također raspolaže informacijom kako je u drugom grčkom zatvoru jedan od pritvorenih hrvatskih državljana trebao dobiti propisanu terapiju još 15. rujna, ali do danas nije. "I u trećem zatvoru pritvoreni Hrvat koji ima teške ozljede ima problem s pružanjem medicinske zaštite", rekao je. 

Osvrnuo se i na nagađanja koliko će istraga još trajati s obzirom na to da je bilo najava kako bi mogla biti uskoro okončana, odnosno da će već kroz mjesec ili dva neki od uhićenih BBB-a biti pušteni na slobodu. Medak tvrdi kako nema novih informacija. "Nitko u ovom trenutku ne može znati koliko će istraga trajati", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.