SAD optužio bivšeg indijskog špijuna: Pokušao je ubiti sikhskog separatista

Na fotografiji: Gurpatwant Singh Pannun Screenshot: DW

Sjedinjene Države optužile su bivšeg indijskog obavještajca Vikasha Yadava (39) za navodno rukovođenje osujećenom zavjerom za ubojstvo sikhskog separatista i indijskog kritičara u New Yorku.

U optužnici američkog Ministarstva pravosuđa Yadav se spominje kao bivši časnik u indijskoj špijunskoj službi odjela za istraživanje i analizu. Optužnica tereti Yadava za najamno ubojstvo i pranje novca.

Washington tvrdi da su indijski agenti bili umiješani u pokušaju ubojstva vođe sikhskih separatista Gurpatwanta Singha Pannuna, dvojnog američko-kanadskog državljanina.

"FBI neće tolerirati činove nasilja ili druge pokušaje odmazde protiv onih koji borave u SAD-u zbog korištenja svojih ustavom zaštićenih prava", rekao je direktor FBI-a Christopher Wray u izjavi.

Indija sikhske separatiste označila kao "teroriste"

Prema optužnici, Yadav je kao zaposlenik indijske vlade u svibnju 2023. radio zajedno s drugima u Indiji i inozemstvu na usmjeravanju zavjere protiv Pannuna. Optužnica opisuje Pannuna kao političkog aktivista, kritičara indijske vlade i zagovornika zasebne domovine za Sikhe.

Indija je sikhske separatiste označila kao "teroriste" i prijetnju svojoj sigurnosti. Sikhski separatisti zahtijevaju da se neovisna domovina poznata kao Khalistan odvoji od Indije. Pobuna u Indiji tijekom 1980-ih i 1990-ih ubila je desetke tisuća ljudi.

Yadav je još uvijek bio u Indiji i očekivalo se da će Sjedinjene Države tražiti njegovo izručenje, izvijestio je Washington Post pozivajući se na američke dužnosnike.

Uhićen u Pragu

U optužnici stoji da je Yadav angažirao indijskog državljanina po imenu Nikhil Gupta kojeg je Ministarstvo pravosuđa SAD-a prethodno optužilo da je pokušao organizirati ubojstvo Pannuna po nalogu indijskog obavještajnog dužnosnika.

Yadav je regrutirao Guptu "da orkestrira atentat na žrtvu u Sjedinjenim Državama", navodi se u optužnici podignutoj na saveznom sudu na Manhattanu.

Gupta je doputovao u Prag iz Indije prošlog lipnja i uhitile su ga češke vlasti prije nego što je izručen SAD-u gdje je odbacio krivnju.

U izjavi od četvrtka, Pannun je pozdravio optužnicu protiv Yadava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.