Britanka s neizlječivim rakom priznala: 1981. sam usmrtila terminalno bolesnog sina

Ilustracija: EPA

Policija je pokrenula istragu nakon što je Britanka priznala da je svom smrtno bolesnom sinu dala dozu morfija koja mu je "tiho okončala život". Sedmogodišnji Hamish Cooper preminuo je kod kuće u prosincu 1981. godine. 

Imao je pet godina kada mu je dijagnosticiran četvrti stadij neuroblastoma i do kraja života je bio "u velikim bolovima", prema riječima njegove majke Antonye Cooper, koja sada živi s vlastitim neizlječivim rakom. Trenutno se nalazi u klinici za pomoć pri umiranju Dignitas, piše Sky News.

Eutanazija je protuzakonita u Engleskoj

"Dala sam mu veliku dozu morfija koja mu je tiho okončala život", rekla je u razgovoru za BBC Radio Oxford. Cooper, koja živi u gradu Abingdonu u Engleskoj, upitana je u emisiji razumije li da njene riječi predstavljaju priznanje ubojstva, na što je ona odgovorila potvrdno. 

"Ako dođu 43 godine nakon što sam dopustila Hamishu da mirno umre, tada bih se morala suočiti s posljedicama. Ali morali bi biti brzi, jer i ja umirem", naglasila je. Eutanazija, odnosno namjerno okončavanje nečijeg života radi ublažavanja patnje, u Engleskoj je protuzakonita i mogla bi se procesuirati kao ubojstvo ili ubojstvo iz nehata.

"Usred noći, bili smo uz njegov krevet. Govorio je kako ga boli, a ja sam pitala: 'Želiš li da ja uklonim bol?'. Rekao je: 'Da, molim te, mama'. Dala sam dozu morfij sulfata kroz njegov Hickman kateter. Gledali smo ga kako hrabro prolazi kroz sve to. Živio je dulje nego što su govorile prvotne prognoze, tako da je bilo pravo vrijeme", poručila je. 

Ne postoji konsenzus u društvu

Iz policije su priopćili kako su "svjesni izvješća koja se odnose na očigledan slučaj potpomognute smrti sedmogodišnjeg dječaka 1981. godine". "U ovoj ranoj fazi, policija istražuje ova izvješća i nije u poziciji davati daljnje komentare dok istraga traje", naveli su. 

Posljednjih mjeseci bilo je glasnijih poziva na promjenu zakona o pomoći pri umiranju, a revizija zakona se razmatra u Škotskoj, te na otocima Man i Jersey.

Aktivisti koji se protive promjeni zakona izrazili su zabrinutost da bi legalizacija potpomognutog umiranja mogla izvršiti pritisak na ranjive osobe da okončaju svoje živote iz straha da ne budu teret drugima. Oni tvrde da bi osobe s invaliditetom, starije osobe, bolesni ili depresivni mogli biti posebno ugroženi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.