Analitičar proučio skrivene račune britanske banke: Pomagala je financirati teroriste

Foto: EPA

Britanska banka koja je izbjegla kazneni progon zbog pranja novca provela je transakcije vrijedne milijarde dolara koje su služile za financiranje terorističkih skupina, navodi se u tužbi podnesenoj u SAD-u. Standard Chartered (SCB), jedna od najvećih britanskih banaka, izbjegla je kazneni progon Ministarstva pravosuđa SAD-a nakon što je 2012. vlada Davida Camerona, bivšeg britanskog premijera i sadašnjeg ministra vanjskih poslova, intervenirala u njezino ime. 

U novim dokumentima predanim sudu u New Yorku stoji da je banka od 2008. do 2013. izvršila tisuće transakcija u vrijednosti većoj od 100 milijardi dolara kršeći pritom sankcije nametnute Iranu. Neovisni stručnjak povezao je 9.6 milijardi dolara transakcija s pojedincima i tvrtkama za koje američka vlada smatra da financiraju terorističke skupine; među kojima su Hezbolah, Hamas, Al Qaidu i Talibane. Banka je negirala ove optužbe.  

Kršenje sankcija 

Standard Chartered je prije desetak godina optužen za krivotvorenje podataka o transakcijama na međunarodnom platnom sustavu Swiftu kako bi kroz svoju njujoršku podružnicu prenio milijarde dolara u ime sankcioniranih subjekata kao što je Središnja banka Irana.

No, u rujnu 2012. je George Osborne, tadašnji kancelar u vladi Davida Camerona, tajno intervenirao u korist banke. Tri mjeseca kasnije je Ministarstvo pravosuđa SAD-a odustalo od daljnjeg kaznenog postupka protiv banke. 

Banka je dva puta priznala kršenje sankcija protiv Irana i drugih zemalja - prvi put 2012., a potom 2019. - pri čemu je platila kaznu od nekih 1.7 milijardi dolara. Pritom nije priznala da je obavljala transakcije u korist terorističkih organizacija, piše BBC. 

Na sve ukazali zviždači

Transakcije su se skrivale u povjerljivim bankovnim proračunskim tablicama koje su američkim vlastima 2012. prvi put predala dva zviždača, uključujući bivšeg direktora Standard Chartereda, Juliana Knighta. 

Američke vlasti su nakon pregleda dokumenata zaključile da tvrdnje zviždača ne ukazuju na nova kršenja zakona te je sud odbacio slučaj. No, neovisna analiza stručnjaka Davida Scantlinga se ne slaže s ovim razvojem situacije. 

U sudskom podnesku od prošlog petka, Scantling navodi da proračunske tablice sadrže zapise o više od pola milijuna skrivenih transakcija provedenih između 2008. i 2013., koje nisu bile odmah i jasno vidljive u tablicama, ali se do njih moglo doći putem pomnije analize. 

"Ovo je šokantno"

"Podaci do kojih smo došli se ne slažu s tvrdnjom suda da dokazi zviždača ne pokazuju skriveno kršenje sankcija", navodi Scantling. Daniel Alter, bivši glavni savjetnik u Odjelu financijskih usluga New Yorka, koji je prvi gonio SCB zbog kršenja sankcija, kaže da su ova nova otkrića šokantna. 

"Ovo pokazuje zastrašujuću povezanost ne samo s komercijalnim subjektima, već i s terorističkim skupinama, odnosno terorističkim paravan tvrtkama za organizacije kao što su Hamas, Hezbolah, Al Qaida i talibani", navodi Alter. 

FBI, američko Ministarstvo pravosuđa i David Camron nisu za sada komentirali ove tvrdnje. SCB je "uvjeren da će sud odbaciti nove optužbe". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.