BusinessEurope: Skupa energija šteti europskim tvrtkama, trebamo obnovljive izvore

Ilustracija: EPA

Visoke cijene energije ozbiljno škode konkurentnosti europskih kompanija na međunarodnim tržištima i industrijskoj proizvodnji, upozorila je udruga BusinessEurope, zatraživši proširenje kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

EU je zacrtao klimatsku neutralnost do sredine stoljeća, a taj cilj zahtijeva "dubinsku" elektrifikaciju gospodarstva, konstatira udruga u studiji koju je sastavila u suradnji s tvrtkom za gospodarsko savjetovanje Compass Lexecon.

Struja će biti glavni nositelj energije i u scenariju kontrolirane tranzicije i u onom koji skicira neuspjeh tog procesa, napominju autori studije.

"Trebamo više vodika, biomase i biometana"

Energetska mješavina budućnosti trebala bi se po njima u većoj mjeri oslanjati na vodik, biomasu i biometan. Bude li Europa kasnila s razvojem domaćih kapaciteta, morat će se u većoj mjeri oslanjati na uvoz, što uključuje rizike u opskrbi.   

Treba mobilizirati više privatnih ulaganja i ubrzati i pojednostaviti postupke pribavljanja dozvola za proizvodne kapacitete energetskog sektora, naglašava direktor BusinessEurope Markus J. Beyrer.

Veleprodajne cijene električne energije mogle bi se proširenim proizvodnim kapacitetima na najisplativijim lokacijama i uklanjanjem prepreka smanjiti za gotovo 40 posto, naglašavaju, uz smanjeni jaz u odnosu na konkurenciju.

"Zakonodavci moraju biti brzi"

Prema negativnom scenariju mogle bi pak do sredine stoljeća biti više i do 50 posto nego u SAD-u, Kini i Indiji, pokazala je studija BusinessEuropea i tvrtke za gospodarsko savjetovanje Compass Lexecon.

Europska energetska politika može ublažiti taj raskorak, naglašavaju, poručivši da bi prošireni proizvodni kapaciteti energetskog sektora značili i veću sigurnost europskih energetskih sustava i niže troškove zelene tranzicije.

Zakonodavci EU-a moraju biti brzi kako bi energetska i klimatska transformacija jamčila konkurentnost, poručuju iz udruge.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.