Butković danima šutio, konačno se javio: "Pozivam sve da se suzdrže od javnih istupa"

Screenshot: HRT

Nakon tragične nesreće u Malom Lošinju u kojoj su u nedjelju smrtno stradala tri pomorca s trajekta Lastovo, konačno se oglasio HDZ-ov ministar prometa Oleg Butković, koji je dao kratki intervju za HRT.

>> Pogledajte pismo koje su pomorci slali Butkoviću samo par dana prije tragedije

"Želim izraziti sućut obiteljima poginulih pomoraca. Istragu još uvijek ne mogu komentirati, ona se odvija u dva smjera. Kao ministar inzistiram da sve nadležne institucije provedu potpunu istragu i nitko neće biti izuzet od odgovornosti ako ona bude utvrđena", rekao je Butković.

UŽIVO: Ministar Butković o tragičnoj nesreći u Malom Lošinju

UŽIVO: Ministar Butković o tragičnoj nesreći u Malom Lošinju #HRTDnevnik

Posted by HRT Vijesti on Tuesday, August 13, 2024

Zašto je šutio?

Novinarka je potom pitala Butkovića zašto se dosad nije obratio javnosti. "Ovo je preozbiljna situacija da bi ministar svojom izjavom utjecao na tijek istrage. Pozivam sve da se suzdrže od bilo kakvih javnih istupa i da budu odgovorni", rekao je.

"Prerano je govoriti o odgovornosti"

Na pitanje očekuje li ostavku šefa Uprave Jadrolinije Davida Sopte, Butković je rekao kako je nedavno primio sindikat i da je razgovarao s njima. "O bilo čijoj odgovornosti je prerano govoriti. Kad budemo imali odgovore, svi odgovorni će biti sankcionirani", rekao je.

Dodao je i kako rade sve da bi obnovili flotu Jadrolinije, ali da je to proces koji traje: "Ova situacija koja se dogodila je nezapamćena. Tražit ćemo odgovore pa hladne glave donositi odluke."

Butković je kazao da je "najvažnija zadaća uprave Jadrolinije modernizacija flote".

"U posljednjih nekoliko godina prosječna starost brodova Jadrolinije smanjena je za osam godina. Mi smo ove godine donijeli odluke o nabavci novih pet katamarana i ti postupci su u tijeku, tako da ne možemo preko noći kupiti i izgraditi nove brodove. Vlada je u to uključena i radimo sve da ta flota bude što bolja, što novija. Naravno, tu su nam na raspolaganju svi fondovi i brodovi na alternativne pogone, i u tom smjeru idemo, i to je jedan proces koji traje", rekao je.

"Da brodovi nisu ispravni, ne bi prošli na tehničkim pregledima"

Upitan hoće li nesreća promijeniti neke sigurnosne standarde i kakvo je stanje flote, Butković je odgovorio da su, primjerice kod slučaja broda Oliver, kada je on u proljeće trebao zaploviti,  inspektori Lučke kapetanije obavili nadzor i on nije tada mogao isploviti.

"Institucije, Ministarstvo, Lučka kapetanija te Hrvatski registar brodova, koji i brodove poput Lastova mora jednom godišnje pregledati, sve uredno rade. Utvrđuje se gantogram remonta svih brodova i po njemu Uprava mora provesti održavanje, to je proces koji se radi, svi brodovi su redovito u remontu. Da brodovi nisu ispravni, na tehničkim pregledima koje rade Registar i inspektori sigurnosti plovidbe ne bi mogli proći", naglasio je.

Dodao je da je i brod Lastovo imao sve svjedodžbe.

Pomorci upozoravali Butkovića na stanje u Jadroliniji

Podsjetimo, glavni istražitelj pomorskih nesreća donio je odluku o pokretanju sigurnosne istrage nesreće u kojoj su u nedjelju u Malom Lošinju poginula tri Jadrolinijina pomorca, priopćeno je jučer iz Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.

Sindikat pomoraca Hrvatske prije tragedije poslao je ministru Olegu Butkoviću više pisama u kojima su upozoravali na loše stanje u Jadroliniji. Glavni tajnik Sindikata pomoraca Neven Melvan rekao je da bi kompletna uprava Jadrolinije i Butković trebali podnijeti ostavku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.