Češka bi mogla blokirati pristup Hrvatske Europskoj uniji?

ČEŠKI premijer Petr Nečas kazao je da će tzv. Klausovo izuzeće iz Lisabonskog ugovora biti ratificirano zajedno sa pristupnim sporazumom Hrvatske sa EU što bi moglo zakomplicirati naš ulazak u EU.

Budući da se na Češku ne odnosi europska Povelja osnovnih prava ljevica bi u parlamentu mogla blokirati ulazak Hrvatske u EU, jer joj je izuzeće neprihvatljivo. 2009. godine je češki predsjednik Vaclav Klaus zatražio je da Češka bude izuzeta iz Povelje osnovnih prava zato što je smatrao kako ona otvara vrata za imovinske zahtjeve Nijemaca protjeranih nakon 2. svjetskog rata.

Socijaldemokrati i komunisti neće prihvatiti izuzeće

Kompromis je pronađen tako što se "Klausovo izuzeće" priključilo pristupnom sporazumu prve sljedeće države koja bude ulazila u EU, a ispalo je da je to Hrvatska. "Izuzeće je neprihvatljivo. Zbog nje bi građani Češke imali manju razinu zaštite nego ostali građani država EU", kazala je potpredsjednica Senata češkog parlamenta iz redova opozicijskih socijaldemokrata Alena Gajdušova.

Socijaldemokrati i komunisti tvrde da ne žele blokirati ulazak Hrvatske u EU, ali tvrde i da su spremni odbiti ratifikaciju i pristupnog sporazuma sa Hrvatskom ako on bude povezan sa izuzećem Češke iz Povelje o temeljnim pravima. S druge strane, češki premijer želi jedno glasanje i o pristupnom sporazumu i o izuzeću. "Želim podnijeti pristupni sporazum i izuzeće kao jedan dokument, da to bude jedno glasanje", rekao je Nečas zastupnicima u Odboru za EU češkog parlamenta.

Hrvatska bi mogla biti blokirana

Nečas tvrdi kako Češka daje punu podršku Hrvatske da zaključi pristupne pregovore sa EU u lipnju i da do kraja godine potpiše pristupni sporazum, koji potom moraju ratificirati sve zemlje članice. Ulazak Hrvatske bi bio blokiran ako bi Senat češkog parlamenta, u kojem oporba ima većinu, odbio ratificirati pristupni sporazum zbog izuzeća koje s njim nema nikakve veze.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.