Cijena kave je najveća u posljednjih 10 godina

Foto: Shutterstock

CIJENE kave dosegnule su 10-godišnji maksimum, a analitičari očekuju da će se napetosti na tržištu nastaviti sve do 2023. godine.

Ugovori za isporuku kave u prosincu u ponedjeljak su završili trgovanje na 2.34 dolara za nešto manje od pola kilograma. U četvrtak su futuresi za kavu na Njujorškoj interkontinentalnoj burzi dosegli 2.46 dolara, što je najviša cijena od 2011. godine, kada je kava probila vrijednost od tri dolara za pola kilograma, piše CNBC.

U međuvremenu, referentna cijena Međunarodnog udruženja za kavu u petak je bila 2.07 dolara po pola kilograma, što je 85 posto više u odnosu na godinu ranije. Ole Hansen, voditelj robne strategije u Saxo Banku, rekao je da se u prošlih 12 mjeseci "dogodila savršena oluja koja je našem voljenom zrncu dala poticaj".

"Buduća cijena ovisi o tome koliko će ti događaji biti dugotrajniji. Mislim da se moramo usredotočiti na ono što se događa u Brazilu ove godine, gdje smo imali niske temperature i mraz koji je pogodio neka područja uzgoja, a imali smo i razdoblje suše. Sve to dovodi u pitanje urod 2022. godine", rekao je Hansen.

Cijene bi mogle još rasti

Hansen je dodao da će ove nepovoljne vremenske prilike utjecati na prinos krajem ove godine, kao i 2022., a potencijalno i 2023. godine: "Vidjeli smo kako je kava porasla na oko tri dolara 2011. godine, kada smo također imali poteškoća u Brazilu. Ovo su stvarno brojke koje potiču nagađanja o dostizanju te razine. Ako projekcije za Brazil u narednim mjesecima nastave potvrđivati smanjenje proizvodnje, onda je rizik od poskupljenja vrlo stvaran."

Uz loše vrijeme, globalna ograničenja ponude imala su značajan utjecaj na tržište kave jer se proizvođači i pržionice, tvrtke koje prerađuju kavu u proizvod koji pijemo, često nalaze u različitim zemljama. Neizvjesnost tržišta također proizlazi iz izvoznica, kao što je Etiopija, koja je na rubu građanskog rata, te Vijetnam, koji bilježi porast slučajeva covida-19 koji bi mogli poremetiti proizvodnju.

"Mislim da u cjelini imamo tržište koje je prvi put nakon nekoliko godina počelo pokazivati određenu zategnutost", dodao je Hansen.

Maximillian Copestake, izvršni direktor europske prodaje kave u Marexu, kaže da je cijena kave porasla uglavnom zbog dislokacija tereta: "Posljednjih pet do osam godina imali smo opskrbu koncentriranu na jedno ili dva velika područja koja proizvode kavu, Brazil i Vijetnam. Ako imate štetu u tim zemalja, odjednom tržište poludi pokušavajući potaknuti druge zemlje da proizvode kavu. To je temeljno načelo, a vrhunac je došao s poremećajem u brodskom prijevozu."

Copestake je napomenuo kako je potrebno oko dvije godine da proizvodnja kave odgovori na promjenu cijene: "Kada cijena poraste, svaku vrećicu kave koja je dostupna u svakom skladištu farmera izvlačite na tržište kako biste je komercijalizirali jer su cijene odlične. Dakle, postoji poticaj za više sadnje, ali i za minimiziranje zaliha u zemlji proizvodnje i dovođenje tih zaliha na odredište. Mislim da je to vjerojatno u tijeku."

Dodao je kako očekuje da će cijene ostati visoke i nestabilne i ubuduće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.