Cijene nafte porasle, ali na razini tjedna i dalje u padu

Ova ilustracija generirana je uz pomoć umjetne inteligencije

Cijene nafte ojačale su danas na međunarodnim tržištima, ali su i dalje na putu tjednog gubitka jer su slabiji podaci o zapošljavanju u SAD-u izazvali zabrinutost zbog zdravlja najvećeg svjetskog potrošača nafte, dok obnovljeni pregovori o prekidu vatre u Gazi smanjuju zabrinutost za opskrbu.

Cijena barela je na londonskom tržištu porasla u odnosu na prethodno zatvaranje 67 centi, na 77.89 dolara.  Barelom se na američkom tržištu trgovalo po 69 centi višoj cijeni, od 73.70 dolara. Cijena je u Londonu do sada u ovome tjednu u minusu oko 2 posto, a na američkom tržištu za gotovo 4 posto.

Cijene su na oba tržišta u ovome tjednu potonule na najnižu razinu od početka siječnja, nakon što je američka vlada oštro snizila svoju procjenu novih radnih mjesta koja su poslodavci u ovoj godini otvarali do ožujka.

To je, naime, izazvalo zabrinutost zbog potencijalne recesije u SAD-u koja bi naštetila potražnji u tom najvećem svjetskom naftnom potrošaču, ali neki analitičari smatraju da je to bila pretjerana reakcija na reviziju procjene.

Fed u fokusu

Tržište će pozorno pratiti uvodni govor predsjednika središnje američke banke Jeromea Powella kasnije tijekom dana, a tržišta uvelike očekuju smanjenje kamatnih stopa nakon sljedećeg mjeseca.

I nedavni podaci iz najvećeg uvoznika nafte Kine ukazali su na nastavak teškoća u tom drugom najvećem svjetskom gospodarstvu i usporavanje njegove potražnje za naftom iz rafinerija. Obnovljenja nastojanja za prekidom vatre u Gazi između Izraela i Hamasa također su pomogla ublažiti zabrinutost za opskrbu i pritisnula cijene nafte. Izaslanstva SAD-a i Izraela započela su u četvrtak novi krug sastanaka u Kairu kako bi se riješile razlike oko prijedloga za uspostavu primirja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC)  u odvojenom je izvješću objavila da je u četvrtak cijena barela košarice nafte njezinih članica pojeftinila 70 centi, na 76.33 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.