Dan kad je pao CrowdStrike: "Propao nam je odmor iz snova"

Foto: Shutterstock

Liječnici opće prakse nisu mogli liječiti pacijente, ljudi su bili blokirani jer avioni nisu mogli poletjeti, a male tvrtke izgubile su tisuće funti zbog prekida prodaje. Dva mjeseca nakon globalnog IT šoka 19. srpnja, potpuni učinak tek sada postaje vidljiv. Nesretno ažuriranje softvera američke tvrtke za kibernetičku sigurnost CrowdStrike onesposobilo je do osam i pol milijuna računala koja koriste Microsoftove sustave diljem svijeta.

Adam Meyers, viši menadžer u CrowdStrikeu, svjedočit će u utorak u američkom Kongresu kako bi objasnio što se dogodilo i kako će tvrtka spriječiti još jednu takvu katastrofu.

Dr. David Wrigley, liječnik opće prakse već 22 godine, kaže za BBC da je u najozbiljnijim slučajevima to rezultiralo mogućim odgodama liječenja raka: „Bilo je to vrlo teško razdoblje s vrlo malo pomoći i podrške”.

Mnogi liječnici opće prakse nisu mogli koristiti sustav EMIS - digitalni način upravljanja rezervacijama termina i kartonima pacijenata - kao ni slati recepte u ljekarne.

Prekid rada CrowdStrikea bio jedan od najtežih dana

Britanska zdravstvena asocijacija (BMA) kaže da je prekid rada CrowdStrikea bio jedan od najtežih pojedinačnih dana u posljednje vrijeme za liječnike opće prakse diljem Engleske. Liječnici su bili prisiljeni vratiti se olovci i papiru.

U ordinaciji dr. Wrigleyja problemi s računalom nastavili su se između petka i ponedjeljka. Kaže da su zbog toga kasnile hitne intervencije kao što je pisanje uputnica za pacijente za koje se sumnja da imaju rak. U nekim slučajevima to bi bilo odgođeno za tri ili četiri dana.

„Morate im dati prioritet i poslati ih što je prije moguće. Sve upute koje dajemo šalju se elektronički, to se nije smjelo dogoditi”, rekao je dr. Wrigley.

BMA ističe da su također postojali veliki problemi u Sjevernoj Irskoj. Oko 75% liječnika opće prakse u Sjevernoj Irskoj koristi EMIS sustav. Liječnici opće prakse u Sjevernoj Irskoj bili su suočeni sa sličnim problemima kao i kolege u Engleskoj, uključujući kašnjenje u tretiranju pacijenata za koje se sumnja da boluju od raka.

Ministarstvo zdravstva odgovorilo je BBC-u da je u razgovoru s vanjskim dobavljačima o jačanju „dogovora o kontinuitetu” nakon problema s CrowdStrikeom. Kaže da su liječnici opće prakse imali pristup lokalnim kopijama podataka o pacijentima iz EMIS-a tijekom prekida, a svi ostali sustavi su radili.

Profesorica Kamila Hawthorne, predsjednica Kraljevskog koledža liječnika opće prakse, rekla je za BBC da je od presudnog značaja da u budućnosti postoje zaštitne mjere.

U Surreyju je 50 pacijenata koji su trebali primiti radioterapiju na dan prekida pristupa sustavu bilo prisiljeno promijeniti termin. Glasnogovornik NHS Royal Surrey Trusta rekao je da su svi hitni slučajevi pregledani unutar 24 sata.

Britanska vlada rekla je za BBC da su planovi za nepredviđene situacije brzo doneseni i rekla da surađuje s NHS England kako bi spriječila slične incidente.

"Propao nam je odmor iz snova"

Melanie Cree i njezin suprug Alan iz Bangora u Sjevernoj Irskoj trebali su letjeti kući iz zračne luke Krf na dan pada sustava. Turističke agencije i zrakoplovne kompanije bile su prisiljene otkazati tisuće letova diljem svijeta. Isto se dogodilo Melanie i Alanu.

Nakon što su nekoliko puta idućih dana dolazili u zračnu luku i natrag, tek u ponedjeljak uspjeli su odletjeti kući. Melanie je rekla da putnici nisu dobili hranu, a nekima je ponestalo lijekova.

„To je potpuno uništilo ono što je trebao biti naš odmor iz snova. Imali smo lijepa sjećanja, ali vratili smo se potpuno slomljeni. Bio je to potpuni kaos”, rekla je Melanie.

Agencija TUI dala im je bon od 400 funti.

Dok su se Melanie i Alan mučili na Krfu, još jedna britanska obitelj zapela je na Mediteranu zbog kašnjenja. Laura i Malcolm Jones pokušavali su se vratiti kući nakon odmora na Rhodesu sa svojom djecom. Kad su već bili na pisti, let je otkazan. Laura je za BBC rekla da nema nikakvih informacija, nema povrata torbi niti plana za povratak.

Proveli su 16 sati u zračnoj luci prije nego što su odvedeni u konferencijski centar, gdje su frustrirani putnici koristili stolnjake kao deke. Obitelj je platila 560 funti iz vlastitog džepa da se nekoliko dana kasnije vrati u Ujedinjeno Kraljevstvo.

TUI im ​​je dao bon od 600 funti.

„Veselila sam se ponovnom putovanju u inozemstvo nakon covida, ali mislim da bih sada mogla ostati u zapadnom Walesu nekoliko godina”, našalila se Laura.

TUI se ispričao svojim klijentima. Ali turistička tvrtka nije bila jedina s problemima. Američka kompanija Delta Airlines otkazala je oko 7000 letova tijekom pet dana i sada se suočava s istragom američkih vlasti i uključena je u nekoliko pravnih postupaka.

Vlasnica male tvrtke u Ujedinjenom Kraljevstvu Dawn Watts bila je pogođena padom sustava na drugačiji način - njezina web stranica, koja osigurava opskrbu tvrtkama za čišćenje i hotelima, nije radila. Procjenjuje da je na prodaji izgubila oko 600 funti.

„Sama vodim svoj biznis i sama radim, ne mogu si dopustiti da se ovo ponovi”, kaže Watts.

Hannah Al-Khaldi, koja vodi fitness studio u Londonu, suočila se sa sličnim problemima zbog nefunkcionalne web stranice. Procjenjuje da ju je pad sustava koštao 1000 funti.

Glasnogovornik CrowdStrikea rekao je za BBC: „Kao što smo već rekli, u potpunosti razumijemo težinu incidenta i ispričavamo se svima koji su bili pogođeni. Posvećeni smo korištenju naučenih lekcija kako bismo bolje služili našim kupcima i spriječili da se išta slično ponovi.”

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.