Dalija Orešković: Plenković širi fake news, ovo je za ostavku

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ZASTUPNICA Dalija Orešković kaže da premijer Andrej Plenković širi fake news kad je riječ o stavu oporbenih zastupnika o ratu u Ukrajini. 

"Rasprava i neslaganje oko sudjelovanja naših vojnika u NSATU misiji pretvorila se u pitanje odnosa Andreja Plenkovića prema vlastitoj državi. Iznošenjem lažnih teza i optužbi protiv predsjednika države i opozicije, premijer vodi predsjedničku kampanju u ime HDZ-ovog kandidata i pritom destabilizira institucije i polarizira društvo.

U proteklih 30 godina nismo imali ovakav slučaj protuhrvatskog djelovanja, kojeg orkestrirano provodi stranka na vlasti. Ovakvo ponašanje HDZ-a, a osobito premijera Andreja Plenkovića zaslužuje da ga pozovemo na podnošenje ostavke, makar nije realno očekivati da će itko iz redova vladajuće većine časno postupiti. Tim više, institucije ne smiju ostati nijeme, a oporba je dužna ukazivati na istinu i činjenice", piše Orešković na Facebooku.

"U fake news kojeg izgovara Andrej Plenković spadaju tvrdnje da oporba slijedi proruski i antiukrajinski narativ predsjednika države, te da predsjednik države i njegovi jataci žele Hrvatsku van NATO-a.

Ističem da je Hrvatski sabor usvojio Deklaraciju o Ukrajini 25. veljače 2022.g., za koju su glasali uglavnom svi oporbeni zastupnici. Podrška Ukrajini i s lijeve i s desne strane političkog spektra bit će vidljiva i prilikom glasanja o Sporazumu između Vlade RH i Ukrajine o suradnji u području protuminskog djelovanja. Članstvo Hrvatske u NATO i EU, centar – lijevo liberalna oporba nikada nije dovodila u pitanje", nastavlja Orešković.

"Ovo nije prihvatljivo"

Orešković kaže da je ovo napad na vlastitu državu.

"Ovakva razina diskreditiranja institucija i opozicije nije prihvatljiva, može se tumačiti samo kao napad na vlastitu državu. Nakon parlamentarne kampanje koju je Andrej Plenković kompromitirao s lažnim tezama o predsjedniku države kao kršitelju Ustava i kršiteljima Ustava koji ga podržavaju, u predsjedničkoj kampanji kandidat HDZ-a bez ikakvih dokaza tvrdi da je predsjednik države financiran ruskim novcem, čak i nakon što je SOA takve teze jasno odbacila i okarakterizirala kao laž", dodaje.

"Ostale laži i manipulacije koje Andrej Plenković ponavlja od tvrdnje da je oporba lupanjem oštetila saborske klupe kada je protestirala protiv njegovog kršenja poslovnika, pa do tvrdnji kako opozicija ničim ne doprinosi iako HDZ uporno odbija sve oporbene inicijative, prijedloge i amandmane, pokazuje nezrelost i taštinu koja nije više samo karakterna crta, već je postala prepreka demokratskom funkcioniranju države.

Danas se Andrej Plenković ruga nekakvoj kvazi desnici. Sjetite se što je sve izgovarao o Domovinskom pokretu prije izbora, a potom im je radi ostanka na vlasti dao u ruke ključne resore, gospodarstvo poljoprivredu i demografiju. Na HDZ više ne trebamo gledati kao na stranku na vlasti, već kao na prijetnju za dobrobit i opstojnost države", zaključuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.