Debata koja bi mogla odlučiti izbore i budućnost svijeta. Objavljene nove ankete

Foto: EPA

Predsjedničke debate važne su u američkoj politici, a ona koja će se održati noćas između bivšeg predsjednika i republikanca Donalda Trumpa te aktualne potpredsjednice i demokratkinje Kamale Harris mogla bi biti presudna.

>> Live stream i tekstualni prijenos debate moći ćete pratiti na Indexu od 3 sata ujutro

Nikad važnija predsjednička debata

Nakon što je predsjednik Joe Biden u srpnju odustao od kandidature, demokrati su brzo ustoličili potpredsjednicu Kamalu Harris za svoju kandidatkinju.

Iako je početni entuzijazam objavljivanja kandidature Harris donio veliki optimizam u redove demokrata, potkrijepljen rezultatima anketa, u posljednjim se tjednima njezina prednost smanjila te su, prema većini istraživanja, ona i Trump gotovo u potpunosti izjednačeni.

Tim više će večerašnja debata dobiti na važnosti, a dobar ili loš nastup kandidata u ovakvim izjednačenim okolnostima može biti ključan.

Harris pod pritiskom

Harris debata u Philadelphiji pruža priliku da iznese detalje svojeg plana pred milijunskim auditorijem, dok će joj Trump nastojati zagorčati život.

Harris će morati jasno definirati svoje politike, što je dosad poprilično izbjegavala. Morat će biti vrlo oprezna da ne ostavi dojam političke beskičmenjakinje, a da istovremeno njezini formirani stavovi ne odbiju značajan dio glasača. U prošlosti se mučila odgovaranjem na teška pitanja pod pritiskom, a u proteklim tjednima nije pristajala na intervjue.

Iako se pokušala predstaviti kao kandidatkinja za promjenu na ovim izborima, moderatori debate i Trump vjerojatno će joj spočitavati rezultate Bidenove administracije, posebno u područjima u kojima ankete pokazuju da su demokrati slabi, poput sigurnosti granica i inflacije.

Također će morati objasniti zašto je odustala od nekih liberalnijih politika koje je prihvatila tijekom neuspješne kandidature za demokratsku predsjedničku nominaciju 2020. Nedavno je odustala od svojih stavova o zabrani bušenja nafte, dekriminalizaciji prelaska granice i uvođenju obveznog zdravstvenog osiguranja za sve, između ostalog. Harris se branila da su nove okolnosti uzrok promjene njezinih stavova, no tako nešto obično ne prolazi pozitivno kod birača. 

Zamke za Trumpa

Za Trumpa rasprava predstavlja priliku da povrati inicijativu u ovoj kampanji nakon mjesec dana tijekom kojih su demokrati, sa svojim novom kandidatkinjom, dominirali naslovnicama. On je dosad pokazao vještinu u debatama koja je često van granica dobrog ukusa, ali vrlo efektivna. Zna se postaviti kao dominantan sugovornik te inzistirati na temama u kojima ima široku podršku javnosti, poput imigracije, inflacije i trgovine.

Međutim, bivši predsjednik ima nekoliko mana koje će Harris moći iskoristiti. Katastrofalan nastup Bidena u posljednjoj debati u lipnju zamaskirao je i vrlo neuvjerljivo izdanje Trumpa, na kojem je također očito vidljiv utjecaj godina. Podsjetimo, Trump je ljetos navršio 78 godina. Kamala Harris morala bi biti veći izazov za bivšeg republikanskog predsjednika.

Trump će također morati biti oprezan u raspravi s potpredsjednicom. Ako se njegov nastup bude percipirao kao suviše dominantan ili omalovažavajuć, mogao bi dodatno pogoršati svoju ionako slabu potporu među glasačicama.

Kako će izgledati debata?

Debata će početi večeras u 21 sat po američkom vremenu, odnosno oko 3 sata u noći po hrvatskom, uz prijenos na ABC-ju. Sučeljavanje će se održati u zgradi Nacionalnog ustavnog centra u Philadelphiji, u Pennsylvaniji, a trajat će 90 minuta s dvije reklamne pauze. Publike neće biti.

Voditelji ABC-ja David Muir i Linsey Davis bit će moderatori debate. Neće se morati brinuti o prekidanju Harris ili Trumpa jer će mikrofoni biti utišani kada ne budu imali riječ. Harris se nadala da će mikrofoni biti uključeni cijelo vrijeme jer sadašnji format, kako je rekla, "štiti Donalda Trumpa od izravnog debatiranja".

Harris i Trump imat će pravo na završne riječi, a bilješke i konzultacije sa suradnicama tijekom pauza neće biti dopuštene.

Nakon ove debate 1. listopada će se sučeliti potpredsjednički kandidati, Trumpov J.D. Vance i zamjenik Kamale Harris Tim Walz. Trump je izrazio želju za najmanje još dvije debate, od kojih bi jedna bila na njemu sklonom Fox Newsu, no Harris zasad nije donijela odluku o tome hoće li pristati na dodatna sučeljavanja.

Mrtva trka Harris i Trumpa

Najnovija istraživanja javnog mnijenja pokazuju praktički mrtvu trku između Harris i Trumpa. Harris ima prednost na nacionalnoj razini, 49 posto naprama Trumpovih 47 posto, no kao i uvijek, odlučit će nekoliko ključnih saveznih država, tzv. swing states, s obzirom na američki izborni sustav u kojem je ključno osvojiti 270 elektora koji predstavljaju birače u saveznim državama.

Jedna od njih je i Pennsylvania, gdje se održava debata, a prema trenutačnom prosjeku anketa Harris vodi u 5 od 7 država. No te su razlike toliko male da ih se ne može uzeti sa sigurnošću.

Pennsylvania, Michigan i Wisconsin bili su demokratska uporišta prije nego što ih je Trump osvojio na putu do pobjede na predsjedničkim izborima 2016. Biden ih je vratio 2020. i, ako Harris uspije učiniti isto ove godine, gotovo sigurno će pobijediti.

Ankete u prošlosti podcijenile Trumpa

Šanse demokrata naglo su porasle u tim državama nakon odustajanja Bidena i kandidature Harris, a tome je pridonio i izbor guvernera Minnesote Tima Walza, poprilično popularnog političara na tom ključnom području američkog srednjeg zapada.

U ovom trenutku ankete sugeriraju da su Kamala Harris i Donald Trump unutar nekoliko postotnih bodova gledajući bilo koju metodu istraživanja, kako na nacionalnoj razini tako i u ključnim saveznim državama, a kada je utrka tako tijesna, vrlo je teško predvidjeti pobjednika. Ankete su podcijenile Trumpove šanse i 2016. i 2020., stoga je izazov za Harris teži.

Noćašnje sučeljavanje ima potencijal odlučiti ovogodišnje izbore jer bi svaki glas u Pennsylvaniji, Michiganu, Arizoni ili bilo kojoj od neizvjesnih država mogao donijeti prevagu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.