Diplomatski skandal: Kinezi zbog pomorskog incidenta prekinuli odnose s Japanom



ODNOSI Kine i Japana dodatno su se zaoštrili tijekom vikenda, a Japanci su apelirali na Kineze da ne produbljuju napetosti, nakon što je Kina prekinula kontakte na visokom nivou zbog japanskog pritvaranja kineskog kapetana ribarskog broda.

Zbog jučerašnjeg kineskog poteza su već napeti odnosi pali na još nižu razinu, čemu nimalo nisu pomogli prosvjedi održani diljem Kine zbog obilježavanja godišnjice japanske invazije 1931. godine.

Najnoviji spor nastao je 7. rujna, kad se jedan kineski ribarski brod sudario s dva broda japanske obalne straže blizu spornih otoka u Istočnom kineskom moru, koje obje zemlje svojataju.

Japanci su pustili posadu broda prošli tjedan, ali su zadržali kapetana. To je prouzročilo vrlo oštru reakciju Kine, koja je dodatno uzburkala strasti. Glasnogovornik japanskog premijera Naota Kana, rekao je da je vladi iznimno žao zbog kineskog poteza, te da je odluka o ispitivanju kapetana potpuno u skladu s japanskim zakonom i nema nikakvu političku konotaciju.

Iznimno napeti odnosi

Kinezi nisu uvjereni. Ministarstvo vanjskih poslova rekli je da je japanski potez ozbiljno naškodio odnosima, te su ukinuli kontakte na razini ministarstava i provincija. Ukoliko Japanci nastave povlačiti poteze kakve su povukli, morat će snositi diplomatske posljedice, javilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Kina je već odgodila drugu rundu pregovora oko zaliha prirodnog plina u Istočnom kineskom moru, koji su dogovoreno početkom ove godine.

Odnosi drugog i trećeg najvećeg gospodarstva na svijetu nisu bili na ovako niskoj razini od mandata japanskog premijera Junichira Koizumija, čiji su godišnji posjeti spornom spomeniku iz Drugog svjetskog rata rezultirali ukidanjem kontakata na razini ministarstava na tri godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.