Đikićev tim dobio golem novac za istraživanje lijekova protiv korone i bakterija

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

MINISTARSTVO znanosti njemačke savezne države Hessen dodijelilo je osam milijuna eura projektu ENABLE koji vode prof Ivan Đikić i prof. Maike Windbergs sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu.

Projekt ENABLE bavi se  korištenjem inovativnih tehnologija u stvaranju novih lijekova protiv upalnih i zaraznih bolesti, posebice koronavirusa i bakterija otpornih na antibiotike.

Zahvaljujući timskom radu i suradnju  njegovih znanstvenika Goethe Sveučilište u Frankfurtu prepoznato je kao jedan od najuspješnijih centara istraživanja covida-19 i u Njemačkoj. 

"Posebno je značajan  projekt koinfekcija bakterijama i koronavirusima, o čemu se za sada dosta malo zna. Upalni procesi su zajednički bakterijama i virusima, no neophodno je saznati više o akutnim promjenama u lučenju citokina i imunološkim reakcijama kod pacijenata zaraženih u isto vrijeme koronavirusom i raznim bakterijama", rekao je voditelj projekta Ivan Đikić

"Potrebe za lijekovima protiv covida-19 su i daje velike"

"Ova izdašna financijska potpora omogućit će nam korištenje modernih tehnologija, poput kemijskih proba i bioloških lijekova, za otkrivanje novih specifičnih lijekova protiv covida-10 i upalnih procesa kod brojnih bolesti poput tumora i kardiovaskularnih bolesti. Premda imamo već razvijena cjepiva, koja štite od širenja zaraze, potrebe za lijekovima protiv covida-19 i dalje su velike. Posebno je to važno za osobe koje obole od covida-19 i razviju teške simptome", dodao je Đikić.

Time ENABLE-a

Jedan od vodećih hrvatskih znanstvenika u svijetu

Ivan Đikić je znanstveni član nacionalnog Task forcea koji je u Njemačkoj angažiran u borbi protiv covida-19.

Kao član njemačke akademije Leopoldine sudjelovao je u pripremama stručnih mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Sa svojim znanstvenim timom objavio je vrlo utjecajno otkriće o proteazama kao slabim točkama virusa u vodećem svjetskom znanstvenom časopisu Nature. To istraživanje temelj je za stvaranje novih specifičnih lijekova protiv covida-19, a ono je sada nastavljeno u suradnji s farmaceutskim kompanijama i mrežom znanstvenika širom svijeta. Njegov cilj je uz cjepiva stvoriti i alternativne metode tj.  lijekove koje ćemo u budućnosti moći koristiti i za druge koronaviruse. 

Đikić je u Njemačkoj sudjelovao kao javno lice kampanje protiv covida-19 putem postera i prikupljanju donacija za liječnike i znanost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.