Savjetnica Milorada Dodika je kandidatkinja za predsjednicu Hrvatske

Foto: Aurora Weiss

Aurora Weiss, novinarka koja radi kao savjetnica u kabinetu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, najavila je svoju kandidaturu na predstojećim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj.

Weiss će održati konferenciju za medije 11. rujna 2024. s početkom u 11 sati u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva, gdje će predstaviti svoju viziju budućnosti Hrvatske.

"Aurora Weiss je vrhunska figura u novinarstvu"

U pozivu za medije Aurore Weiss piše da ona "stoji kao vrhunska figura u novinarstvu (UN reporter, BBC investigative, Balkanska istraživačka mreža BIRN, Indepthnews, Kleine Zeitung, Večernji list, 24 sata...)".

"Weiss je vrhunska figura i u međunarodnim odnosima i diplomaciji diljem srednje i jugoistočne Europe. S karijerom dugom preko 20 godina, Weiss je dala značajan doprinos u mnogim sektorima, od medija i komunikacija do međunarodnih odnosa i zagovaranja ljudskih prava.

Njezino opsežno obrazovanje, uključujući novinarstvo te studije na Diplomatskoj akademiji u Beču i angažman u Ujedinjenim narodima i OESS-u, osposobilo ju je za rješavanje složenih globalnih pitanja.

Nedavno je preuzela ulogu savjetnice za međunarodne poslove i sigurnost u kabinetu Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske. Ovo imenovanje naglašava njezinu stručnost u snalaženju u složenosti međunarodne diplomacije i sigurnosti u regiji i na globalnoj razini", stoji u pozivu za presicu.

"Od 2022. zastupa žrtve nuklearnog oružja"

"Članica je radne skupine Partnership for Peace (PfP) od NATO-a. Također posjeduje certifikat od strane Centra za studiranje političkog Islama (CSPII) na temu 'Politički utjecaj islamske doktrine na neislamsko društvo'. 2015. godine je boravila na mirovnoj misiji u Izraelu.

Uz svoje formalno novinarsko i diplomatsko obrazovanje, Weiss je unaprijedila svoju stručnost u očuvanju kulturne baštine kroz program s američkim State Departmentom i UNESCO-om, s fokusom na zaštitu i očuvanje kulturne baštine od svibnja do studenog 2016. Tečno govori engleski, njemački, nizozemski, hrvatski i početnik je u francuskom.

Tijekom rada kao UN reporterka radi kao globalna sigurnosna analitičarka usmjerena na trgovinu ljudima, protok narkotika, kibernetičku sigurnost, terorizam, nuklearnu politiku i regulaciju novog oružja.

Od 2022. godine Weiss zastupa žrtve nuklearnog oružja u Ujedinjenim narodima na inicijativu vlada Japana, Kazahstana, Austrije i SAD-a, ističući svoju predanost rješavanju humanitarnih posljedica uporabe nuklearnog oružja. Osim toga, njezino sudjelovanje u kreiranju paragrafa koji se bavi rodno specifičnim napadima unutar Akcijskog plana UN-a o sigurnosti novinara naglašava njezinu predanost zaštiti medijskih profesionalaca", navodi se u pozivu za predstavljanje kandidature.

"Prakticira mačevanje, jahanje i pilates"

"Predanost Aurore Weiss obrazovanju i javnom diskursu, te promicanju zaštite okoliša dodatno je ilustrirana kroz njezine radionice, uključujući na primjer dojmljiv seminar na Međunarodnom novinarskom simpoziju - Očuvanje i održivo korištenje resursa divljih životinja u Parizu 2023., gdje je naglasila kritične važnost odgovornog upravljanja prirodnim resursima u suočavanju s izazovima koje donose klimatske promjene.

U svojim stalnim naporima da zastupa ljudska prava, Weiss od siječnja 2023. istražuje nezakonita posvajanja iz Demokratske Republike Kongo, težeći transparentnosti usprkos javnim skandalima javnih službenika koji su karike u lancu trgovanja djecom. Njezina suradnja s UNODC-om u Beču i Odborom za prisilne nestanke u Ženevi prikazuje njezinu neumoljivu potragu za pravdom.

Weiss je također član Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond gdje je trenirala mačevanje (floret). Osim mačevanja, od sportova prakticira jahanje i pilates", piše u pozivu za konferenciju Aurore Weiss.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.