Dodikovi ljudi pokušavaju zaobići sankcije, Amerika ih odmah upozorila

Foto: FaH

Vlasti Republike Srpske planiraju iskoristiti entitetsku kreditnu banku kako bi preko nje omogućili osobama pod američkim sankcijama da otvore bankovne račune i preko njih obavljaju transakcije, a iz veleposlanstva SAD-a u Sarajevu odmah su ih upozorili kako bi se i ta banka mogla naći pod kaznenim mjerama.

Vlada RS-a po hitnom je postupku usvojila i entitetskom parlamentu poslala na usvajanje zakon po kojemu bi sadašnja Investicijsko-razvojna banka RS-a (IRBRS), koja je uspostavljena kako bi iz proračunskih sredstava kreditirala poduzetnike i građane, sada dobila pravo obavljanja unutarnjeg platnog prometa.

"Ovo bi trebalo nazvati zakonom o prvoj obitelji RS-a"

Zastupnici oporbe u parlamentu odmah su taj prijedlog identificirali kao nastojanje vlasti da nađu način kojim bi zaobišli američke sankcije nametnute čelniku bosanskih Srba Miloradu Dodiku, članovima njegove obitelji i praktički cijelom političkom vrhu entiteta, kao i tvrtkama za koje je Washington procijenio da financiraju njihovo djelovanje i pomažu u njihovom bogaćenju.

"Ovo bi trebalo nazvati zakonom o 'prvoj obitelji' RS-a", kazao je tijekom parlamentarne rasprave o tom zakonu oporbeni zastupnik Nebojša Vukanović. 

Sve komercijalne banke u BiH zatvorile su račune osobama i tvrtkama iz te zemlje koje su pod sankcijama američkog Ministarstva financija nakon što su ih ranije ove godine upozorili kako bi i same mogle doći pod udar sankcija, odnosno biti izbačene iz međunarodnog sustava plaćanja SWIFT-a ako to ne učine.

Ostali bez bankovnih računa

Sankcionirane osobe poput Dodika, njegove kćeri i sina te svih bitnijih dužnosnika RS-a, tako su ostale bez bankovnih računa pa ne mogu primati ni plaće, dobiti kreditne kartice ili podizati kredite.

Vlasti u RS-u sada te striktne sankcije pokušavaju zaobići tako što će od IRBRS-a napraviti nešto što je, po procjenama lokalnih medija, nalik na nekadašnju Službu društvenog knjigovodstva (SDK) kakva je postojala u bivšoj Jugoslaviji.

IRBRS bi tako ubuduće mogao obavljati poslove u unutarnjem platnom prometu, ali bi ostao isključen iz svih transakcija s inozemstvom, a ministrica financija RS-a Zora Vidović ustvrdila je kako novim zakonom neće nastupiti nikakve opasnosti po one koji sada imaju kredite IRBRS-a.

"Riskiraju nove sankcije"

„Pozivam građane da imaju povjerenje. Molim vas, nemojte se brinuti. Svi koji imate kredite, plaćat ćete ih normalno kao i do sada", kazala je Vidović. No iz američkog su veleposlanstva danas reagirali izjavom u kojoj su naveli da u RS-u time samo riskiraju nove sankcije.

"Sankcije se mogu primijeniti na bilo koju instituciju, uključujući banke, bilo u privatnom ili javnom vlasništvu, koje pružaju materijalnu potporu pojedincima ili tvrtkama koje su pod američkim sankcijama. Financijske institucije imaju odgovornost osigurati da njihove interne politike praćenja procedura i upravljanja rizikom uzimaju u obzir sve primjenjive sankcijske politike", stoji u očitovanju koje je objavila televizija N1.

Za dužnosnike u BiH koji su pod američkim sankcijama, a plaće primaju iz državnog proračuna, poput Dodikove suradnice, članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović ili dopredsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta BiH Marinka Čavare, još nitko nije smislio nikakvo alternativno rješenje za primanje plaća nakon što su banke i njima otkazale sve usluge i zatvorile im račune.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.