Dosad najveći istup Putina o upadu u Kursk, objavljeno koliko su Ukrajinci osvojili

Screenshot: Tass

Ruski guverner Kurske oblasti, u koju su prije gotovo tjedan dana upali ukrajinski vojnici te zauzeli desetke naselja, održao je sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji nije krio nezadovoljstvo.

Putin je na sastanku koji su prenosile ruske državne televizije rekao da će ruska vojska izbaciti ukrajinsku sa svog teritorija.

Što je napravila Ukrajina?

Podsjetimo, ukrajinske snage prošli su utorak prešle granicu s Rusijom i osvojile značajan teritorij regije Kursk. Reuters piše kako je potencijalni cilj tog iznenadnog napada postići bolji položaj u pregovorima o prekidu vatre nakon američkih predsjedničkih izbora u studenom. 

Iznenađena Rusija jučer je uspjela stabilizirati frontu, iako ruski vojni blogeri prenose da je Ukrajina osvojila dodatan teritorij u borbi s ruskom vojskom.

Putin okrivio "zapadne gospodare", tvrdi da Ukrajinci trpe velike gubitke

Guverner susjedne regije Belgorod Vjačeslav Gladkov objavio je da je zbog "aktivnosti neprijatelja na granici" započela evakuacija civila iz okruga Krasnaja Jaruga. Nezadovoljni Putin je u dosad najopsežnijem istupu o ukrajinskoj ofenzivi rekao da Kijev "uz pomoć zapadnih gospodara" želi poboljšati svoju pregovaračku poziciju i potkopati rusko napredovanje. 

Sigurnosnim dužnosnicima i regionalnim guvernerima Putin je rekao da ukrajinske snage trpe velike gubitke. "Neprijatelj će zasigurno dobiti prikladan odgovor, a svi ciljevi koji nas očekuju će, bez sumnje, biti ostvareni", kazao je. 

Putin tvrdi da Ukrajina pokušava zastrašiti rusko društvo i time ugroziti njegovu stabilnost. Upozorio je dužnosnike da će Ukrajina pokušati dodatno destabilizirati pogranična područja. 

Pobjeglo više od 120.000 ljudi

Guverner Kurska Aleksej Smirnov kaže da je do sada evakuirana 121.000 stanovnika te regije, dodajući da se planira evakuacija još 59.000 ljudi

"Prema vašim uputama... podijelili smo evakuaciju ljudi u dvije faze. Prva faza: zona od 10 kilometara u četiri okruga, plus svi okruzi Sudža i Korenevo", rekao je Putinu pa dodao: "Osmog kolovoza počeli smo evakuirati svih šest pograničnih okruga, plus okruge Bolshoke Soldatskoje i Lgov jer su u blizini nuklearne elektrane. Ukupno govorimo o 180.000 ljudi."

Dodaje da je na tom području ubijeno 12 civila, a 121 je ranjen.

Guverner priznao da su Ukrajinci osvojili 22 mjesta 

Guverner Kurska Aleksej Smirnov je na sastanku s ruskim predsjednikom rekao da Ukrajina kontrolira 22 mjesta u regiji te da je ofenziva duboka oko 12, a široka oko 40 kilometara. Kad je Smirnov to rekao, Putin ga je prekinuo i rekao mu da se umjesto toga "fokusira na pomoć koja se pruža ljudima".

Moskva je uvela izvanredne mjere u regijama Kursk, Brjansk i Belgorod, a njezina saveznica Bjelorusija objavila je da je također pojačala vojnu prisutnost na granicama nakon što je Ukrajina navodno ušla dronovima u njezin zračni prostor. 

Kijev je u subotu prekinuo šutnju o napadima kada je predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je Ukrajina pokrenula upad na ruski teritorij kako bi "osigurala pravdu" i izvršila pritisak na moskovske snage.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.