Drastično porasle cijene domova za umirovljenike. "Kupit ću vreću i spavati u njoj"

Foto: HRT

Korisnike u domovima za starije i nemoćne u Splitu i Hvaru, kojima je osnivač Splitsko-dalmatinska županija, neugodno je iznenadilo drastično poskupljenje ionako skupog smještaja.

Riječ je o povećanju od čak 40 posto. Po osobi od 150 do 200 eura. Korisnici peticijom traže svoja prava.

U razgovoru za HRT Helena Bandalović s Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb SDŽ-a kazala je kako nema prostora za smanjenje troškova. "Nažalost, prostora nema, do poskupljenja je došlo iz objektivnih i svima poznatih razloga, povećale su se plaće i svi drugi troškovi, a isto tako, Splitsko-dalmatinska županija nije u ovom jedinstvena", rekla je.

"Još uvijek smo jeftiniji od privatnih"

Priznala je kako su poskupljenja značajna, ali i istaknula da su ovi domovi još uvijek jeftiniji od privatnih. "Svakako da je poskupljenje značajno. Svjesni smo tih okolnosti, no važno je naglasiti da ta cijena još uvijek predstavlja polovicu, ako ne i trećinu cijena u privatnim domovima", kazala je.

"Za sve one koji su slabijeg imovinskog stanja i nemaju mogućnosti plaćati, dosad je plaćala RH, a tako će biti i dalje. Za njih se ništa ne mijenja", nastavila je.

Najavila je kako bi izgradnja novog doma u Dragljanima trebala biti gotova u prvoj polovici 2026., čime bi se skratile liste čekanja. "Ne možemo tako naglo stvoriti kapacitete. Iz EU fondova smo ostvarili 5.4 milijuna nepovratnih sredstava. Započinje gradnja doma u Dragljanima kapaciteta 120 korisnika. Očekujemo završetak radova u prvoj polovici 2026. godine", zaključila je.

Duje Ivanišević mora do kraja mjeseca "stvoriti" 200 eura ako želi ostati u splitskom domu na Zenti. Njegova mirovina od 600 eura dosad je to jedva pokrivala. "Ovo je moja slika i prilika što ja moram učiniti, prodajem svoju klimu, nema mi druge. Kupiti vreću i spavati u njoj. Nedostaje mi oko 180 eura, ja sam 40 godina radio u dobroj firmi", kazao je Duje.

"Ako je službeni prosjek mirovina 580 eura, država nam je poveća oko sedam posto, od nas se traži da platimo 41 posto više, tih sedam posto nismo ni osjetili. Suprug i ja moramo dodatno platiti 400 eura, kao i gospođa Marica, to vam je 200 po osobi, naši skrbnici, naša djeca to ne mogu", rekla je Maja Fredotović iz Splita.

Treće poskupljenje od 2018.

Od 2018. ovo im je treće poskupljenje, gotovo 100 posto. Jasno obrazloženje nisu dobili. "Tu noću u domu nitko nije spavao, nama je jasno da se dogodilo poskupljenje svugdje, ali da nisu mogli sjesti s nama da se dogovorimo, ništa nije obrazloženo, naš predstavnik je dobio materijal, a u toj odluci samo su brojke koliko moramo plaćati", požalila se Splićanka Vanja Bule.

"Bilo je 550, a sada je 765 eura, a ja to nemam. Pokušat ću neke stvari, a ako ne uspijem, put pod noge", nadovezao se Ivan Sinovčić.

"Ovo na što se sad srozao dom ne pokriva, ne možete dobiti nego dvije role papira za wc, hrana. Bolje imaju studenti i glavešine nego mi, samo nas bacaju u zapećak", ustvrdila je Stanislava Babić.

U domove se investira, poručuju iz uprave. Od soba, kuhinja do kotlovnica. Razlog povećanja cijena vezan je za povećanje plaća djelatnika domova. "Kada se pogleda nismo ni gori, ni bolji od drugih hrvatskih domova. Povećanje je radi plaća, ali isto tako i poskupljenja svega. Po ovome 59 posto pokriva financiranje domova država i osnivač županija, a 41 posto korisnici", kazao je ravnatelj Doma za starije Split Ivan Škaričić.

Na to poskupljenje korisnici domova odgovorit će peticijom kojom traže da se ovaj skok od 40 posto smanji kako bi mogli dostojno živjeti.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.