Državno izborno povjerenstvo nastavlja s edukacijom maturanata o izborima

Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Državno izborno povjerenstvo (DIP) i ove školske 2024./2025. godine nastavlja projekt "I moj glas je bitan", odnosno edukaciju maturanata o izborima te o tome kako oni, kao budući mladi birači, mogu ostvariti svoje biračko pravo.

Kako će se u ovoj školskoj godini održati izbori za predsjednika Republike te lokalni izbori, naglasak edukacije je upravo na tim izborima, kažu u DIP-u i sve srednje škole upućuju da posjete njihovu mrežnu stranicu izbori.hr, gdje su objavljeni materijali vezani uz predmetnu edukaciju.

Edukativni webinar za škole, učenici svoje znanje mogu provjeriti u kvizu

Škole tako u nastavi mogu koristiti edukativni webinar, a učenici zatim svoje znanje mogu provjeriti u kvizu.

DIP sudionike edukacije upućuje i da ispune kratku i anonimnu anketu, što će mu omogućiti da na osnovi mišljenja mladih birača po potrebi unaprijedi namijenjene im edukacije.

Projekt "I moj glas je bitan", DIP provodi uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U prošloj školskoj godini izbornu edukaciju prošlo oko 4100 maturanata

Edukacija maturanata trebala bi krenuti koncem rujna, a osim interesa učenika, odnosno škola, na učestalost edukacija utjecat će i pripreme DIP za predsjedničke i lokalne izbore, prvi bi se trebali održati koncem ove, a drugi na proljeće iduće godine, a to pred DIP, kao ključno izborno tijelo, stavlja brojne obveze.  

Interesa za edukacije ne nedostaje, potvrđuje to i podatak da je u prošloj školskoj godini, u kojoj su edukacije započele u listopadu 2023., a završile u veljači ove godine, održano 98 edukacija na kojima je sudjelovalo gotovo 4100 učenika.

Predstavnici DIP-a posjetili su 59 srednjih škola različitih usmjerenja u 28 gradova odnosno 20 županija i Gradu Zagrebu. Najveći je to broj edukacija i učenika od 2018., od kada se edukacije održavaju.

84 posto maturanata navelo da namjerava glasati na nadolazećim izborima

Kako bi dobilo povratno mišljenje učenika o izborima odnosno o samoj edukaciji, DIP je sve učenike koji su sudjelovali na njoj zamolilo da ispune anonimnu anketu koja se nalazila na mrežnoj stranici DIP-a zajedno s ostalim informacijama namijenjenim mladim biračima.

U školskoj godine 2023./2024. anketu je ispunilo 1600 ispitanika od kojih nešto više od 90 posto smatra da ih je edukacija upoznala sa osnovama izbornog sustava te o važnosti sudjelovanja na izborima.

Velik broj ispitanika, njih više od 84 posto navelo je da namjerava glasati na nadolazećim izborima, a njih čak 70 posto smatra da njihov glas može utjecati na rezultat izbora.

Iako je broj ispitanika prošle školske godine bio znatno veći nego školske godine 2022./2023., kada je anketu ispunilo 714 ispitanika, navedeni rezultati gotovo su jednaki rezultatima istovrsne ankete te školske godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.