Dužnosnik MMF-a: Saudijska Arabija je sve bliže smanjenju ovisnosti o nafti

Foto: EPA

VLADINE reforme i rast privatnih ulaganja u nove sektore pomoći će u potpori gospodarskog rasta izvan naftnog sektora u Saudijskoj Arabiji, u uvjetima očekivanog naglog usporavanja ukupnog rasta u ovoj godini, rekao je viši dužnosnik MMF-a. 

Saudijsko gospodarstvo je u prošloj godini poraslo 8.7 posto, budući da su visoke cijene nafte povećale prihode i dovele do prvog proračunskog suficita u gotovo 10 godina. MMF predviđa da će se rast saudijskog BDP-a u ovoj godini više nego prepoloviti, na 3.1 posto, u skladu s procjenama za naftne izvoznike s Bliskog istoka.  

"Jasno je da je strategija u zadnjih pet, šest godina pomogla saudijskom gospodarstvu da bude manje ovisno o ciklusu naftne proizvodnje" 

Prognoza je ipak viša od procjene stope rasta za 2.6 posto, koju je MMF objavio u siječnju. Nekoliko država članica OPEC+, predvođenih najvećim svjetskim izvoznikom sirove nafte Saudijskom Arabijom, nedavno je najavilo iznenađujuće smanjenje proizvodnje nafte od svibnja, što je u početku povisilo cijene na svjetskim tržištima, iako zabrinutost za svjetsko gospodarstvo i neizvjesna potražnja opterećuju cijene. 

"Ove godine, s provedbom novih kvota OPEC+, očekujemo usporavanje u naftnom sektoru", rekao je direktor za Bliski istok i središnju Aziju MMF-a Jihad Azour za Reuters, dodajući da će učinak na proračun Saudijske Arabije ovisiti o cijenama. 

"Pad proizvodnje pritisnut će rast BDP-a zbog nižeg obujma proizvodnje, ali bi prihodi mogli porasti i pozitivno djelovati i na rezerve i na proračunski deficit. Jasno je da je strategija u zadnjih pet, šest godina pomogla saudijskom gospodarstvu, a također i javnim financijama, da budu manje ovisni o ciklusu naftne proizvodnje", rekao je.

Plan gospodarske transformacije – Vizija 2030. 

Saudijska Arabija je započela s ambicioznim planom gospodarske transformacije poznatim kao Vizija 2030., ulažući milijarde u diversifikaciju u sektore poput turizma, zatim u pokretanje golemih infrastrukturnih projekata te razvoj financijskog i privatnog sektora. 

"Veličina gospodarstva izvan naftnog sektora raste i uglavnom ga pokreće privatni sektor", rekao je Azour. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.