EP uvjerljivo izglasao: Dopustite Ukrajini napade zapadnim oružjima duboko u Rusiji

Screenshot: YouTube

Zastupnici u Europskom parlamentu zatražili su da zemlje EU-a ukinu trenutna ograničenja koja sprječavaju Ukrajinu da koristi zapadne oružane sustave protiv legitimnih vojnih ciljeva u Rusiji.

U rezoluciji, usvojenoj u četvrtak s 425 glasova za, 131 protiv i 63 suzdržana, navodi se da bez ukidanja trenutnih ograničenja Ukrajina ne može u potpunosti ostvariti svoje pravo na samoobranu te ostaje izložena napadima na svoje stanovništvo i infrastrukturu, priopćio je Europski parlament.

Parlament naglašava da nedovoljna isporuka streljiva i ograničenja njihove uporabe riskiraju neutralizirati učinke dosadašnjih napora u pomoći Ukrajini te žali zbog sve manjeg obujma bilateralne vojne pomoći Ukrajini od strane zemalja EU-a.

Eurozastupnici su ponovili svoj poziv državama članicama da ispune svoju obvezu iz ožujka 2023. da isporuče milijun komada streljiva Ukrajini i da ubrzaju isporuku oružja, sustava protuzračne obrane i streljiva, uključujući projektile TAURUS. Također ponavljaju svoje stajalište da bi se sve zemlje EU-a i NATO saveznici trebali kolektivno i pojedinačno obvezati na godišnju vojnu potporu Ukrajini u iznosu ne manjem od 0,25% svog BDP-a.

Rezolucija, usvojena na ovotjednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu, poziva zemlje članice EU-a da zadrže i prošire politiku sankcija Vijeća protiv Rusije, Bjelorusije i zemalja izvan EU-a i entiteta koji Rusiji isporučuju vojne tehnologije i tehnologije s dvojnom namjenom.

Zastupnici osuđuju nedavno prebacivanje balističkih projektila od strane Irana Rusiji i pozivaju na pojačane sankcije protiv Teherana i Sjeverne Koreje zbog njihove umiješanosti u potpori ruskom ratu protiv Ukrajine. Također žele vidjeti više kineskih pojedinaca i subjekata dodanih na popis sankcija EU-a, kao i strože mjere za sustavno rješavanje zaobilaženja sankcija od strane tvrtki sa sjedištem u EU-u, trećih strana i zemalja izvan EU-a.

Pozivaju EU i njegove države članice da aktivno rade na postizanju najšire moguće međunarodne potpore Ukrajini i pronalaženju mirnog rješenja za rat, koje se mora temeljiti na punom poštovanju neovisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Oni također smatraju odgovornost za ruske ratne zločine i odštetu i druga plaćanja od strane Moskve ključnim aspektima svakog rješenja. U tu svrhu, zastupnici žele da EU i partneri istomišljenika uspostave pravni režim za oduzimanje imovine u ruskom državnom vlasništvu koju je EU zamrznuo kao dio napora da se Ukrajini nadoknadi golema šteta koju je pretrpjela, navodi Europski parlament.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.