Europa se priprema na najgore. Upozorenja na nevremena i poplave na snazi u Hrvatskoj

Foto: Srećko Niketić/Pixsell

Cijela Europa je na udaru. Upozorenja na nevremena na snazi su i u Hrvatskoj. Kako je bilo najavljeno, već jučer je Hrvatsku zahvatila ogromna promjena vremena. Grmljavinska nevremena, jak vjetar, obilna kiša i pijavice stvarali su probleme po cijeloj zemlji.

Jutros je kiša u gotovo cijeloj zemlji, a temperature na kopnu se kreću od 7 stupnjeva, dok je u gorju koji stupanj hladnije. Na moru je nešto toplije, na sjevernom Jadranu je oko 12-13 stupnjeva, a kako se ide prema jugu, sve je toplije, pa Dubrovnik bilježi 23 stupnja.

Temperature jutros u 6. Izvor: DHMZ

I danas je na snazi upozorenje Meteoalarma za cijeli Jadran, i to narančasto, dok je preostali dio Hrvatske pod žutim upozorenjem. I danas su moguća olujna grmljavinska nevremena te obilna kiša koja može izazvati bujične poplave.

Što stoji u prognozi za danas?

Današnji dan obilježit će umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz povremene kišne padaline širom zemlje. Na području Dalmacije očekuju se pljuskovi s grmljavinom, lokalno izraženiji, uz obilniju oborinu, piše DHMZ.

Vjetar će biti slab do umjeren, sjevernog i sjeverozapadnog smjera, dok će na pojedinim područjima unutrašnjosti puhati jak vjetar na udare. Na Jadranu se očekuje umjerena do jaka bura, ponegdje praćena olujnim udarima, dok će na jugu prevladavati jugozapadni vjetar koji će postupno prelaziti u sjeverozapadni.

Temperatura zraka u unutrašnjosti kreće se od 8 do 13 stupnjeva, dok će na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije biti nešto toplije, s temperaturama između 11 i 16 stupnjeva. Na srednjem i južnom Jadranu očekuju se najviše dnevne temperature između 16 i 22 stupnja Celzija.

Očekuje se nastavak nestabilnih vremenskih prilika, stoga se savjetuje oprez, posebno u priobalnim područjima, gdje su mogući olujni udari bure.

Sutra još malo hladnije

Sutra će prevladavati pretežno oblačno vrijeme, dok će sunčana razdoblja biti moguća uglavnom na području Dalmacije. Povremena kiša očekuje se mjestimice na jugu zemlje, u noći i ujutro, te ponegdje u unutrašnjosti, posebice prema kraju dana.

Vjetar će biti slab do umjeren, mjestimice jak, sjeverozapadnog i zapadnog smjera. Na Jadranu će puhati umjeren i jak sjeverac te bura, s ponegdje olujnim udarima.

Najniže jutarnje temperature kretat će se između 5 i 10 stupnjeva u unutrašnjosti, dok će na Jadranu biti nešto toplije, s temperaturama između 10 i 15 stupnjeva. Najviše dnevne temperature očekuju se između 11 i 16 stupnjeva u kopnenim krajevima, dok će na Jadranu biti od 17 do 22 stupnja Celzija.

Savjetuje se oprez u priobalnim područjima zbog jakog vjetra i olujnih udara bure.

Hladno za rujan

I za vikend i veći dio sljedećeg tjedna bit će razmjerno hladno za sredinu rujna. Kako su javili prognostičari na HRT-u, najviša dnevna temperatura zraka u većini Hrvatske bit će među najnižima do sada zabilježenima u ovom dijelu godine, vjerojatno i rekordna.

I Europa se priprema za poplave

Središnja Europa priprema se za najgore poplave zadnjih desetljeća zbog prolaska ciklona Borisa, što se očekuje ovaj vikend.

Po češkim i poljskim meteorolozima, u nekim područjima njihovih zemalja moglo bi pasti do 400 litara kiše po metru četvornom u iduća četiri dana, a u Austriji i Slovačkoj oko 200 litara.

Kulturne manifestacije predviđene za ovaj vikend otkazane su u te četiri zemlje zbog najavljenog prolaska ciklona.

Retencije za prihvat vode, ponajprije u blizini brana, ispražnjene su kako bi mogle primiti toliku vodu.

U Poljskoj su oglašeni meteoalarmi za jug zemlje, prije svega gradove na Odri kao što su Wroclaw i Opole.

U Wroclawu, koji ima 675.000 stanovnika, općina je osnovala krizni stožer.

Po češkom ministru okoliša Petru Hladiku, situacija u zemlji "mogla bi biti slična onoj 1997. i 2002."

Poplave 1997. pogodile su Moravsku na istoku Češke. Poginulo je 50 ljudi i bilo je nekoliko milijardi dolara štete. Upravo u toj regiji i ovaj se put očekuju najgore oborine.

Godine 2002. poplave su pogodile zapad zemlje, odnijevši 17 ljudskih života i izazvavši još veću štetu nego 1997. Gradovi u Moravskoj podigli su barijere protiv poplava i pripremili vreće s pijeskom u očekivanju oluje koju će pratiti vjetrovi brzine do 100 kilometara na sat.

Deseci kulturnih manifestacija u regiji otkazani su, uključujući godišnji festival vina u Znojmu koji privlači desetke tisuća posjetitelja.

Otkazan je i rimski festival u Carnuntumu u Austriji.

Porast vodostaja Dunava

Po austrijskoj televiziji ORF, vodostaj Dunava mogao bi narasti do razina koje nisu viđene pet do deset godina.

Austrijski kancelar Karl Nehammer rekao je da je vojska spremna rasporediti do tisuću vojnika bude li potrebno. Slovačka vojska i vatrogasci dobrovoljci također su u pripravnosti.

Oborine bi mogle biti veće od onih koje su pogodile središnju Europu 2013., a koje su tada bile smatrane najgorima u tisuću godina, upozorava slovačka meteorološka služba imeteo.sk.

S premještanjem hladnog vala nad Europom prema istoku, prvi je snijeg pao i na slovenskoj Kredarici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.