Europa se sprema za kišu kakva dugo nije viđena: "Ovo je možda bez presedana"

Foto: Profimedia

U Austriji se pripremaju vreće s pijeskom, u Češkoj se prazne rezervoari, a u Poljskoj se očekuju bujične poplave. Prognostičari, naime, upozoravaju na "potencijalno katastrofalne" padaline koje bi mogle trajati danima.

Poljski premijer Donald Tusk rekao je da "nema razloga za paniku" nakon što je prisustvovao brifingu o opasnosti od poplava u Wroclawu. U četiri južne poljske pokrajine očekuju se oborine u visini od 15 centimetara po četvornom metru.

Austrija sprema vojsku

U Austriji su jaka kiša i snijeg u planinama već doveli do prekida putovanja, a kancelar Karl Nehammer rekao je da je vojska spremna rasporediti do 1000 vojnika ako bude potrebno. Češki glavni grad Prag, koji su poplave opustošile prije dva desetljeća, ne riskira.

Slike iz 2002., koje prikazuju poplavljene stanice podzemne željeznice, evakuaciju stanovnika u gumenim čamcima i slonove koji se utapaju u praškom zoološkom vrtu urezane su u pamćenje stanovnika Praga.

Prag ne želi riskirati

Jutros su teška čelična vrata, debela jedan metar, zatvorila takozvani Đavolji kanal ili Certovku, vodeni tok koji presijeca povijesnu četvrt Mala Strana u Pragu prije nego što se ponovno spoji s rijekom Vltavom.

Vrata Certovka dio su nacionalne mreže obrane od poplava za koju dužnosnici kažu da je koštala više od milijardu eura kako bi se spriječilo ponavljanje katastrofalne štete iz 1997. i 2002. godine.

Prag se nada da će izbjeći najgore. Pozornost je ovog vikenda usmjerena na središnje i istočne dijelove zemlje, posebice Sjevernu Moravsku, gdje je 1997. godine život izgubilo 50 ljudi. 

Očekuje se 400 mm kiše po kvadratu

Planine Jeseniki mogle bi dobiti oko 400 mm kiše po četvornom metru tijekom sljedeća tri dana, a ta će se voda potom slijevati ​​niz rijeku Odru i dalje prema Poljskoj, prolazeći pored niza gradova i sela na putu.

Karta austrijske meteoslužbe prikazuje današnje obilne oborine diljem Europe

Tusk smiruje Poljake

Nakon što je prisustvovao brifingu hitnih službi u jugozapadnoj Poljskoj, premijer Donald Tusk pokušao je uvjeriti javnost da prognoze "nisu pretjerano alarmantne" i da nema razloga predviđati bilo što toliko strašno da bi moglo izazvati prijetnju diljem zemlje.

Poljska teritorijalna vojska je u pripravnosti, rekao je, a procjenjuje se da su u jednoj od četiri južne pokrajine, Malopoljskoj, uskladištena dva milijuna vreća s pijeskom, dok je još milijun dostupan u Donjoj Šleziji, pokrajini oko Wroclawa.

"Ako se nešto može očekivati, na što želimo biti spremni, to su lokalne ili takozvane bujične poplave", dodao je. Tisuće stanovnika morale su koristiti stubišta svojih stambenih zgrada u Wroclawu jer su dizala zatvorena zbog straha od poplava, izvijestili su lokalni mediji.

Poljski institut za meteorologiju i vodno gospodarstvo kasnije je proširio najvišu razinu upozorenja s četiri južne pokrajine na ušće rijeke Odre u Szczecinu, gdje se ulijeva u Baltičko more.

Najtopliji kolovoz u Austriji otkad postoje mjerenja, sad se očekuje do 20 cm kiše

Austrija je zabilježila najtopliji kolovoz otkako postoje mjerenja, prema saveznom institutu Geosphere. Sada je na snazi upozorenje za 10-20 cm oborina u mnogim regijama u nekoliko dana. Ponegdje je moguće i više od 20 cm, osobito u planinama Gornje i Donje Austrije te u sjevernoj Gornjoj Štajerskoj.

Austrijski centar za meteoalarme UWZ kaže da će u nekim područjima dosadašnji rekordi za cijeli rujan biti "nadmašeni u samo nekoliko dana".

"Ovo je izvanredno, možda i bez presedana"

Manuel Kelemen, prognostičar za Puls24 TV, kaže da je s meteorološkog gledišta, "ono što vidimo izvanredno, ako ne i bez presedana". Željeznička mreža OEBB savjetovala je svim putnicima da odgode putovanja koja nisu hitna. Dio željezničke pruge Tauern između Bad Hofgasteina i Böcksteina u pokrajini Salzburg zatvoren je zbog obilnih snježnih padalina.

Moguće su poplave i odroni, a u glavnom gradu Beču očekuju se olujni vjetrovi. Humanitarna organizacija Caritas pozvala je volontere da pomognu u pogođenim područjima.

Očekuju se problemi i u Bavarskoj

Neprekidna jaka kiša očekuje se i preko granice, u njemačkoj pokrajini Bavarskoj. BBC navodi da se radi o regionalnoj, a ne nacionalnoj hitnoj situaciji, pri čemu se očekuje da će velik dio srednje Europe biti zahvaćen.

Podsjetnik na nacionalne prioritete stigao je ranije ovog tjedna, kada su češki dužnosnici rekli da su bili prisiljeni odbiti zahtjev Njemačke za zaustavljanje pražnjenja akumulacija u rijeku Vltavu, koja se ulijeva u rijeku Labu i ide dalje u Njemačku, nakon rušenja mosta u Dresdenu.

Ti rezervoari - niz od devet brana poznatih kao Vltava kaskada - morat će biti poluprazni kako bi primili vodu koja se očekuje ovog vikenda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.