Europarlamentarka: Von der Leyen mora odustati od nehumanih deportacijskih centara

Foto: EPA

Stranke desnog centra inzistirale su danas u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta na učinkovitom vraćanju ilegalnih migranata, dok je ljevica osuđivala prijedlog o deportacijskim centrima u kojima bi migranti čekali na povratak u zemlje podrijetla.

"Samo jedan od pet ilegalnih migranata doista bude vraćen u zemlju podrijetla i to se mora promijeniti", rekao je švedski zastupnik iz redova EPP-a Tomas Tobe.

On je pozvao Komisiju da u prvih sto dana novog mandata predloži zakon koji bi ubrzao vraćanje migranata i osigurao da su odluke o vraćanju međusobno priznaju u cijeloj EU.

"Povratnički centri nam mogu pomoći da povećamo broj povratnika i zaštitimo integritet azilnog sustava EU"

Njemačka zastupnica Lena Dupont iz CDU-a, glasnogovornica EPP-a za unutarnje poslove, rekla je da su "povratnički centri" u trećim zemljama, u kojima bi ilegalni migranti čekali na povratak u zemlje podrijetla, "ključni alat" za učinkovitu migracijsku politiku. 

Čelnici država članica prošli su tjedan na svom summitu pozvali Komisiju da što prije podnese zakonodavni prijedlog kako bi se "olakšalo, povećalo i ubrzalo vraćanja iz Europske unije uporabom svih relevantnih politika, instrumenata i alata EU".

"Ti centri mogu nam pomoći da povećamo broj povratnika i zaštitimo integritet azilnog sustava EU", rekla je Dupont.

"Von der Leyen mora odustati od nehumanog i ilegalnog prijedloga o stvaranju deportacijskih centara u trećim zemljama"

S druge strane, šefica zastupničkog kluba socijalista i demokrata (S&D), Španjolka Iratxe García "povratničke centre" naziva "deportacijskim" ističući da su nehumani i ilegalni.

"Von der Leyen mora odustati od nehumanog i ilegalnog prijedloga o stvaranju deportacijskih centara u trećim zemljama. Neprihvatljivo je pokleknuti pred krajnjom desnicom kako bi se blagoslovio model migracije koji krši ljudska prava i koji je ona (Von der Leyen) do sada smatrala nezakonitim", rekla je Garcia.

Dodala je da njezina stranka neće dopustiti predsjednici Komisije i EPP-u da zajedno s krajnjom desnicom "pokopa" pakt o migracijama i azilu, koji se treba početi provoditi za dvije godine i o kojem se pregovaralo skoro deset godina.

Europski socijalisti ističu da europsko stanovništvo stari i da Europi trebaju migracije kako bi osigurala svoju budućnost. Dodaju da žale zbog toga što ekstremna desnica koristi migracije radi širenja straha i poticanja ksenofobne retorike.

Povjerenica Dalli: Migracijska politika održiva samo ako se učinkovito vraćaju oni koji nemaju pravo ostati

U ime Komisije na sjednici u Strasbourgu govorila je povjerenica za jednakost Helena Dalli, koja je iskazala spremnost za ubrzanje provedbe pakta o migracijama i azilu, koji je dogovoren u svibnju ove godine i trebao bi se početi provoditi 2026. godine.

Njemačka naročito inzistira na tome da se pakt počne provoditi što prije, dok dio zemalja smatra da je već sad nedovoljan za učinkovito upravljanje migracijama.

"Komisija je spremna ubrzati provedbu nekih elemenata pakta. U svakom slučaju pažljivo ćemo održavati ravnotežu između solidarnosti i odgovornosti, kao i unutarnje i vanjske dimenzije pakta", rekla je Dalli. Izraz "vanjska dimenzija" EU koristi za suradnju sa zemljama tranzita i podrijetla migranata.

"Migranti su bitni za naša gospodarstva i društva i ne zaboravimo da većina migranata u Europu dolazi legalno"

"Nastavit ćemo razvijati dublja i učinkovitija sveobuhvatna i strateška partnerstva sa zemljama podrijetla i tranzita", rekla je Dalli istaknuvši da ta partnerstva već daju rezultate, za što je kao primjer navela velik pad dolazaka preko srednjomediteranske i zapadnobalkanske rute. Dalli je rekla da smanjenje ilegalnih migracija mora otvoriti put za zakonite i sigurne dolaske migranata.

"Migranti su bitni za naša gospodarstva i društva i ne zaboravimo da većina migranata u Europu dolazi legalno kako bi radila ili se pridružila članu obitelji", rekla je Dalli i istaknula da četiri petine europskih tvrtki tvrdi da teško pronalazi kvalificirane radnike.

"Danas je na dnevnom redu vraćanje ilegalnih migranata i slažem se da migracijska politika EU može biti održiva i poštena jedino ako su oni koji nemaju pravo ostati u EU učinkovito vraćeni", rekla je povjerenica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.