Zastupnica Možemo o slučaju devetogodišnjaka: To je tek vrh ledenog brijega

Foto: PIXSELL/Patrik Macek

Saborska zastupnica Dubravka Novak (Klub Možemo) ustvrdila je danas u Hrvatskom saboru kako je slučaj devetogodišnjeg učenika problematičnog ponašanja pokazao sve slabosti sustava obrazovanja i nekompetentnost struktura.

"Slučaj devetogodišnjaka ozbiljno je uzdrmao ne samo javnost, nego je pokazao sve slabosti sustava, sve nekompetencije struktura, ministarstva i agencija, pokazao je podilaženje roditeljima, dok su pritisci na učitelje, razrednike, pedagoge, ravnatelje nazvani incidentom", kazala je Novak u slobodnom iznošenju stajališta.

"To je tek vrh ledenog brijega"

To je tek vrh ledenog brijega, ocijenila je Novak navodeći podatke istraživanja iz travnja prošle godine. Prema njemu, 93 posto nastavnika i profesora osnovnih i srednjih škola susrelo se s neprimjerenim ponašanjem ili postupanjem roditelja svojih učenika u prethodnih 12 mjeseci, 30 posto s neprimjerenim fizičkim ili verbalnim ponašanjem roditelja, a 40 posto s pritiscima roditelja za povećanje ocjena. 

"Učitelj se ne smije zamjeriti roditeljima, još manje djeci, jer slijede prijave, neugodnosti, bolovanja, pa eto i ostavke ravnatelja. Slijede prijave agenciji, ministarstvu, pravobraniteljici i svima, pritisci su sve veći i sve češći", kazala je.

"Poštovana gospodo iz ministarstva i agencija, vratite dignitet učiteljima koji ste im oduzimali godinu za godinom, dok ste u roditeljima sve više gledali birače, a ne roditelje partnere učiteljima", pozvala je zastupnica Možemo.

Mostov Kujundžić: Situacija s posvajanjem djece u Hrvatskoj je složena

Zastupnik Mosta Ante Kujundžić u slobodnom govoru upozorio je na složenu situaciju s posvajanjem djece u Hrvatskoj.

Trenutno je u Hrvatskoj 661 dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi smješteno u domovima, njih 1963 smješteno je u udomiteljskim obiteljima, a još 240 njih nalazi se u stambenim zajednicama.

Značajan broj djece je u domovima duže od tri godine unatoč tome što zakoni i pravilnici nalažu da ne bi trebala biti toliko dugo u institucijama, kazao je.

S druge strane, dodao je, u registru posvojitelja u 2022. bilo je 1322 ljudi.

"Proteklih godina broj posvojenja kreće se oko 150 godišnje i u odnosu na prije devet godina nismo se daleko odmaknuli", ustvrdio je Kujundžić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.